Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Τα θετικά της εβδομάδας
995 αναγνώστες
Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008
21:44

Δύο ήταν τα θετικά γεγονότα της εβδομάδας:
- τα $180-247δις βραχυπρόθεσμης ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών - μια συντονισμένη διεθνής παρέμβαση
- το νέο σχέδιο διάσωσης του αμερικάνικου χρηματο-οικονομικού συστήματος - ένας κρατικός φορέας να αναλάβει τα "τοξικά απόβλητα" από τις αδύναμες ιδιωτικές εταιρείες/τ

Η διεθνής παρέμβαση είναι επιβεβλημένη, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αμερικάνικο. Το Η.Β., η Γερμανία, η Ελβετία και άλλες χώρες διαθέτουν τράπεζες που έχουν χτυπηθεί τόσο από τα απόνερα των subprimes και των CDOs (Collateralised-Debt Obligations) όσο και από την πιστωτική κρίση (δε δανείζει η μία τράπεζα την άλλη: ανεβαίνουν τα διατραπεζικά επιτόκια).

Θεωρώ την συντονισμένη ενέργεια πολύ θετική. Μπορεί η κρίση να ανακουφιστεί μόνο προσωρινά, καθώς απαιτείται μόνιμο κεφάλαιο (νέοι επενδυτές-πού είναι;) να εισέλθει στα πιστωτικά ιδρύματα, όμως η κοινή πλεύση είναι πολύ σημαντική. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Το νέο σχέδιο για τη μεταφορά των προβληματικών στοιχείων από τους ισολογισμούς στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε έναν νέο οργανισμό, όπου ο νέος οργανισμός θα αναλαμβάνει όλα τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και θα στηρίζει τη ρευστότητα των βραχυπρόθεσμων τίτλων υψηλής φερεγγυότητας (money market funds):
α. αποτελεί την επίσημη ομολογία αποτυχίας όλων των προηγούμενων μέτρων, από τον Αύγουστο του 2007
β. είναι παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόστηκε το 1989 με τη Resolution Trust Corporation, η οποία δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης S&L.
H Savings & Loan crisis (συνδυασμός επιβράδυνσης του χρηματο-οικονομικού τομέα και του real estate) οδήγησε στην ύφεση του '90-'91.
Για την ακρίβεια δεν την απέτρεψε...
Τι έγινε τότε:
1989: ίδρυση Resolution Trust Corporation
1990: χαμηλά της αγοράς μετοχών (1 χρόνο μετά)
1991: ύφεση της οικονομίας (2 χρόνια μετά)
1992: χαμηλά της αγοράς κατοικίας (3 χρόνια μετά)

Σήμερα τα νούμερα είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερα, τόσο σε χρήματα χρέους όσο και σε χρήματα αξίας (εδώ ίσως και περισσότερο)...
Ακόμα, υπάρχει ήδη μεγάλη επιβάρυνση του τομέα εργασίας αλλά και των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων...

Το νέο σχέδιο:
Θα σταματήσει τις τιμές των σπιτιών που μειώνονται;
Πως θα βοηθήσει τους δανειολήπτες στην αποπληρωμή των δανείων τους;
Την ύφεση που ήδη έχει ξεκινήσει θα την μετριάσει ή/και θα την συντομεύσει;
Θα ορθοποδήσει τις καταναλωτικές δαπάνες;

Η προφανής απάντηση είναι ότι θα βοηθήσει μόνο στη μη ολοκληρωτική κατάρρευση του χρηματο-οικονομικού συστήματος της Αμερικής.
Ότι δηλαδή δεν θα επαληθευτεί ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όπως τέτοιο ήταν πριν από μήνες η κρατικοποίηση της AIG. Μέχρι εκεί.

Σχόλια

20/09 22:11  Κλεάνθης
Εξαιρετική τροφή για προβληματισμό αγαπητέ geokalp

Θα ήταν λίγο πιο γόνιμο ο 1* να εκφράσει με κάποιο επιχείρημα την αντίθεσή του στα γραφόμενα του αξιόλογου οικοδεσπότη ώστε να λάβει και μία απάντηση που θα αναδείξει και το μέγεθος της βλακείας του...
20/09 22:38  kikou04
Ίσα ίσα ... την ύφεση μπορεί να μην την απέτρεψε (μικρή σημασία έχει η ύφεση ΠΙΑ, αφού τα χρηματιστήρια θα κινηθούν ανοδικά όταν θα έχουμε επίσημη ανακοίνωση της ύφεσης της Αμερικάνικης οικονομίας) αλλά ήταν η αφετηρία του μεγάλου ανοδικού που βίωσαν τα Χρηματιστήρια για μια 10ετία κοντά, και προάγγελος αυτού του ανοδικού ήταν χαμηλά της αγοράς μετοχών 1 χρόνο μετά, που τώρα τα έχουμε δει ... ενώ τότε το 1989 οι δείκτες είχαν κρατηθεί στα ΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΑ τους.
20/09 22:40  kikou04
Διαφωνώ με τη λογική κατάληξη του κειμένου ... αλλά μονάστερο δεν έχω βάλει, για να μην αρχίσουμε τα ίδια με τα αστέρια.
20/09 22:49  kikou04
Επίσης επί του παρόντος δεν μας απασχολούν οι τιμές των σπιτιών που μειώνονται ... εκλογικεύονται θα έλεγα και ούτε η ύφεση που μοιραία θα ακολουθήσει.
Στα εμπορεύματα και τα πετρέλαια όποτε θέλουν τις τιμές τις εκλογικεύουν.
Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι να αποκατασταθεί η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στην αγορά του χρήματος ... και είναι βέβαιο ότι τα Χρηματιστήρια θα κινηθούν νωρίτερα από τη βελτίωση των θεμελιωδών.

Θα έλεγα ότι ενώ το κείμενο βγάζει απαισιοδοξία, ότι ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1989.
20/09 23:10  kikou04
Τέλος πιστεύω ότι μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, θα βοηθήσει τη ψυχολογία του μέσου Αμερικάνου Επενδυτή.
Αντίθετα με μία επανεκλογή Ρεπουμπλικάνου, βλέπω δυσκολότερα τα Χρηματιστηριακά πράγματα.
20/09 23:37  Κλεάνθης
kikou04, όπως κατάλαβα δεν πολυ-διαφωνείς με τα γραφόμενα

Ερώτηση: γιατί οι τιμές των σπιτιών μειώνονται-εκλογικεύονται (παθητική φωνή) ενώ εμπορεύματα - πετρέλαια όποτε θέλουν τις τιμές τις εκλογικεύουν (ενεργητική φωνή)?
20/09 23:45  Κλεάνθης
Και μία ακόμη ερώτηση: πως θεωρείς δεδομένο ότι ο DJ (διότι ο λόγος είναι για την εκεί κρίση) έχει δει χαμηλά, όταν δεν έχει χάσει ούτε 20% από τα υψηλά, ενώ έχουν λάβει χώρα τόσα πολλά που σύμφωνα με ορισμένους θεωρούνται πρωτοφανή?
20/09 23:45  kikou04
παράγωγα αγαπητέ μου ΚΛΕΆΝΘΗ, παράγωγα και η απίστευτη μόχλευση που έχουν όλα αυτά τα Σ.Μ.Ε.

Τα σπίτια είχαν πάει στα ύψη οι τιμές τους, λόγω ανάλογης πρακτικής παραγώγων, που έκαναν τα Αμερικανάκια πολίτες, όπου μόνοι τους φούσκωσαν τις τιμές, μέχρι που έσκασαν στα χέρια τους.
20/09 23:49  kikou04
Ο DJ έχει δει χαμηλά ... αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μόνο που δεν ξέρω αν είναι ο ολικός πάτος αυτός. Εγώ είπα ότι το 89 δεν είχαν δει χαμηλά οι Αμερικάνικες αγορές και τα είδαν το 1990, όπου κατόπιν ξεκίνησε το ανοδικό και έτσι σκέφτομενος είπα ότι μπορεί να έχουμε δεί και τα ολικά χαμηλά (που δεν το εύχομαι, θα ήθελα και πιο φτηνές αποτιμήσεις.)

Όμως εμένα λίγο με απασχολούν οι δείκτες.
20/09 23:52  kikou04
Τέλος αγαπητέ Κλεάνθη μην περιμένεις να δεις μέρες 1929 ... τα χαρτιά τα έχουν οι ισχυροί και όχι οι μαριδαίοι και οι λύσεις θα βρεθούν, αλλά και να μην βρεθούν τα ΙΣΧΥΡΑ ΧΕΡΙΑ δεν θα αφήσουν τα χαρτιά να έχουν πορεία ανάλογη του 1929.

Αυτά πιστεύω ... καληνύχτα.
20/09 23:52  Κλεάνθης
Άντε καλό βράδυ φίλε μου
20/09 23:57  Κλεάνθης
kikou, δεν περιμένω να δω κάτι όμοιο με το παρελθόν αλλά θεωρώ ότι είμαστε στην αρχή ενός μεταβατικού σταδίου για τις οικονομίες και τις κοινωνίες (δεν έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χρηματαγορές)... καληνύχτα και πάλι αγαπητέ μου
21/09 08:57  kikou04
Όλα τα στάδια είναι μεταβατικά για τις οικονομίες και τις κοινωνίες, ΠΑΝΤΑ έτσι ήταν ... δες για παράδειγμα τα φορολογικά νομοσχέδια στην Ελλάδα, όλο στη μετάβαση είναι και κάθε χρόνο τα αλλάζουν.

Τέλος πάντων το μόνο πρόχειρο πολιτικο-οικονομικό σύστημα αυτή τη στιγμή είναι ο καπιταλισμός και γιαυτό και δεν θα καταρρεύσει. Γιαυτό και η Ευρώπη, Ασία, Ιαπωνία, Καναδάς, ακόμη ακόμη και η Ρωσία προσπαθούν να βοηθήσουν τα Αμερικανάκια να μην καταρρεύσουν.
Πίστεψε με αν κατάρρεε το σύστημα αυτή τη στιγμή, θα πονούσαν πολύ περισσότερο ο απλός κόσμος (και ειδικά οι καταθέτες), από τις μετοχικές αξίες.

Οι άλλοι είχαν αγοράσει από τη CITIBANK αμοιβαία προστατευμένου κεφαλαίου και τα έχασαν ΟΛΑ διότι ο εκδότης ήταν η Lehman και άλλο λέει είναι το προστατευμένο και άλλο το εγγυημένο κεφάλαιο.
21/09 10:18  jiovani!
Πολύ καλή τοποθέτηση.
Αν ο αρθρογράφος λέγεται Γιάννης, τότε ξέρω το μοναστερίτη του, είναι ο ίδιος με το δικό μου.
Δε φταίει τ' όνομα, κάπου είμαστε παλιά [όχι το ίδιο διάστημα] και δεν μας συγχωρεί ο πρόεδρος ότι τον "φτύσαμε".
Μάλλον.
21/09 10:19  Κλεάνθης
Kikou δεν με κατάλαβες. Μεταβατικό είναι ένα στάδιο που μεταβαίνεις από μία κατάσταση σε μία άλλη.
Εγώ μιλώ για μια ΝΕΑ κατάσταση, που θα δώσει νέα ώθηση στις οικονομίες και λύση σε σοβαρότατα δομικά προβλήματα... δεν είναι το πρόβλημα των οικονομιών που γονατίζουν ούτε τα παράγωγα, ούτε η πιστωτική κρίση , αυτά είναι απλά ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ της σχεδόν παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Μεταβατικό όπως μια νέα Βιομηχανική Επανάσταση, όπου για παράδειγμα θα ανακυκλώνεται το 99% των προϊόντων σε συνδυασμό με μια νέα Ενεργειακή Επανάσταση επανάσταση.

Μιλώ για Πρωτογενή και Δευτερογενή Παραγωγή, για τα ΘΕΜΕΛΙΑ των οικονομιών που παράγουν πραγματικό πλούτο και ΟΧΙ για τον ΑΕΡΑ της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
21/09 10:21  Κλεάνθης
Καλημέρα αγαπητέ jiovani
21/09 10:54  geokalp
Κλεάνθη

περί προβληματισμού είναι το ποστ.

"σύμφωνα με ορισμένους θεωρούνται πρωτοφανή"
θα διαφωνήσω!
οι οπαδοί του νεο-φιλελεύθυερου καπιταλισμού θριάμβευσαν με τη πτώση του τοίχους το '89, και επέβαλαν το νέο μοντέλο της απορύθμισης (deregulation): μην μονοθετείτε και καταργήστε όλους τους περιορισμούς, η αγορά τα επιλύει όλα!
η αγορά όμως δεν μπορεί να κρατικοποιήσει!

αυτό ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας! (κι όχι απλώς πρωτοφανές από ορισμένους)
πλέον τα ζήσαμε!
κι όσοι νόμιζαν ότι δεν θα γινόταν ποτέ καλύτερα να πάνε σπίτι τους!
ήταν ιδιαίτερα εξτρεμιστές

και για να συνεχίσω το προβληματισμό σου:
εδώ στην Ελλάδα η απορύθμιση θα συνεχιστεί σα να μην έγινε τίποτα;

τέλος, μπορεί να μην ξαναγίνει '29, όμως πιο κοντά είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας του '90-'06
21/09 11:15  geokalp
kikou

η δική μου εκτίμηση κινείται με την παραδοσιακή κίνηση των αγορών:
οι μετοχές/εταιρείες κινούνται πάνω ή κάτω κυρίως, ξαναγράφω κυρίως, λόγω της κερδοφορίας και της αναμενόμενης κερδοφορίας τους
οταν η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει να "παράγονται" κέρδη τότε υπάρχει θέμα
καθώς οι οικονομίες κινούνται στη λογική της κατανάλωσης

η ιστορία δύσκολα επαναλάμβανεται στο ίδιο μέρος (ακόμα κι το προσπαθούν όπως τώρα)
σε άλλα μέρη ναι!

οι εκλογές θα παίξουν ρόλο:
- ο obama συμφωνεί με τις πολιτικές που εξαγγέλθηκαν και ζητάει περισσότερα για τους πολίτες/καταναλωτές
-ο macain θεωρεί ότι η λύση που δόθηκε είναι λαθεμένη... μάλλον ζητάει να αφήσουν την αγορά ήσυχη... και να σκάσει ότι είναι να σκάσει...

τα σπίτια αύξησαν τις τιμές τους κυρίως λόγω ζήτησης
δεν έχει το 70-80% σπίτι στην Αμερική όπως έχουμε στην Ελλάδα...
επίσης, και λόγω υπερ-επένδυσης στο κλάδο, η οποία ανατροφοδότησε τη ζήτηση και έδωσε την ευκαιρία στους περισσότερους να θέλουν το δικό τους σπίτι..
η υπερ-επένδυση όμως σε σπίτια αφαίρεσε επένδυση από τη βιομηχανία (μερικά από τα όσα υποστήριζε ο σπαρτιάτης) και άλλους κλάδους...
και τα σπίτια δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα, δεν φέρνουν νέα έσοδα - όπως οι εξαγωγές, κλπ...

ο καπιταλισμός θεωρείται το καλύτερο σύστημα λόγω του ότι αφήνει ελευθερία στα άτομα να εκφραστούν
δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί κάτι καλύτερο
όμως αυτό μέχρι το σημείο όπου τα κέρδη να είναι ιδιωτικά και οι ζημιές στο κράτος πάει πολύ!
πάει πάρα πολύ!
21/09 11:17  geokalp
jiovani!

που είμασταν παλαιά;
(αν το κατάλαβα σωστά)
21/09 11:21  geokalp
Κλεάνθη

το ξέχασα να το σημειώσω:
μήπως θυμάσαι τι άλλο έγινε εκεί το '90;

μιλάω για τον Α' πόλεμο του Κόλπου
αν σου έχει διαφύγει, δες μια θεωρία που δεν έχω δει πουθενά:
http://athenstock.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=2130&blid=94
21/09 12:40  kikou04
geokalp

Οι τιμές της Αμερικάνικης κατοικίας δεν αυξήθηκαν λόγω πραγματικής ζήτησης και ανάπτυξης αλλά λόγω εύκολου πλουτισμού του μέσου Αμερικάνου, που εκμεταλλεύτηκε τα χαμηλά επιτόκια και άρχιζε να δανείζετε, να αγοράζει και στη συνέχεια να πουλάει σε ψηλότερη τιμή το σπίτι του, για να αγοράσει ένα ακριβότερο και πάει λέγοντας ... και όλη αυτή η τρέλα υποστηρίχτηκε από τους Αμερικάνικους οίκους που προσπάθησαν με ΦΟΥΣΚΕΣ και ΜΟΧΛΕΥΣΕΙΣ να παρουσιάσουν κέρδη και ανάπτυξη για τις εταιρίες τους, προκειμένου να μπορούν να συναγωνιστούν Ασιάτες, Άραβες και αργότερα Ρώσους που και λόγω πετρελαίου είχαν προβάδισμα.
Έτσι λοιπόν έσκασε η φούσκα και τώρα αναζητά τιμή Ισορροπίας η Αμερικάνικη κατοικία, μόνο που θα γευτεί τώρα και την υποτιμητική υπερβολή.
Προς το παρόν είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με την πτώχευση της Lehman, που μας είχε ζαλίσει μαζί με τους <<φίλους>> της, με τις εκθέσεις και τις τιμές στόχους επί των πάντων ... εδώ οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαβάσουν σωστά τα εσωτερικά τους, να μας συμβουλεύουν ήθελαν?

Η Χρηματιστηριακή ύφεση της Ιαπωνίας, δεν εμπόδισε τα άλλα Χρηματιστήρια να τρέχουν ΑΝΟΔΙΚΑ τόσα χρόνια και λέω εγώ ότι αν η Αμερική έχει μια τάση Χρηματιστηριακά να ταυτιστεί μελλοντικά με την Ιαπωνία ... αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τα άλλα Χρηματιστήρια.
Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ... οι Αμερικάνοι ας βράσουν στο ζουμί τους.

Τέλος ο καπιταλισμός αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο σύστημα γιατί δεν υπάρχει κάποιο άλλο καλύτερο ... αν βρεθεί κάτι καλύτερο μπορεί και να αλλάξει μορφή ή και να καταρρεύσει ακόμη, όπως ο Σοσιαλισμός πρόσφατα.
21/09 13:21  Κλεάνθης
geokalp, τα περί πολέμων καθώς και των πραγματικών αιτιών που διεξάγονται, πάντα τα έχω στο μυαλό μου :)
21/09 13:24  geokalp
kikou

"λόγω πραγματικής ζήτησης και ανάπτυξης αλλά λόγω εύκολου πλουτισμού του μέσου Αμερικάνου, που εκμεταλλεύτηκε τα χαμηλά επιτόκια και άρχιζε να δανείζετε, να αγοράζει και στη συνέχεια να πουλάει σε ψηλότερη τιμή το σπίτι του, για να αγοράσει ένα ακριβότερο και πάει λέγοντας"

στέκομαι σ'αυτό: δηλαδή οι τιμές των σπιτιών δεν έχουν να κάνουν με προσφορά και ζήτηση;
όλοι δηλαδή άλλαξαν 4 σπίτια και αυτό ανέβασε τις τιμές;
δε νομίζω...
η κατάσταση μοιάζει με την εγχώρια αγορά ακινήτων μόνο που τα μεγέθη είναι πολλαπλάσια καθώς έχουμε να κάνουμε και με τις εταιρείες real estate, οι οποίες επίσης επένδυσαν σε mall, θέρετρα, ολόκληρες πόλεις, τις τράπεζες που τα υποθήκευσαν, κλπ κλπ... μπλέχτηκαν όλοι...

η κατάσταση δηλαδή της πραγματικής οικονομίας ξέφυγε...
και γι' αυτό είμαστε 2 χρόνια και 1 μήνα από το peak της αγοράς κατοικίας και κανείς δεν ξέρει πως θα κλεισει...

μια πινελιά μόνο για την Ιαπωνία: δεν είναι "χρηματιστηριακή" η ύφεση, ο αποπληθωρισμός τους, είναι στην πραγματική οικονομία
21/09 13:25  geokalp
Κλεάνθη

ωραίες συμπτώσεις, ε;
21/09 17:12  kikou04
geokalp

Σχετικά με τον όρο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΥΦΕΣΗ που χρησιμοποίησα για την περίπτωση της Ιαπωνίας, το έκανα διότι εμάς νομίζω ότι μας ενδιαφέρουν τα Χρηματιστήρια και όχι τόσο οι πραγματικές οικονομίες και αν η Ιαπωνία ταλαιπωρήθηκε Χρηματιστηριακά, εν τούτοις τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα να τρέξουν ανοδικά.

Όσο για τα Αμερικάνικα ακίνητα ... είναι βέβαιο ότι η ζήτηση τους ήταν εικονική και όχι πραγματική ... ήταν μια απίστευτη μόχλευση εύκολου πλουτισμού και δίχως να καταλαβαίνουν τι πραγματική θεμελιώδη αξία των ακινήτων τους. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΡΕΛΑ, όλοι αγόραζαν και πουλούσαν σπίτια.
Όπως και στην Ελλάδα υπάρχει εικονικά στη ζήτηση των ακινήτων ... Ας σταματήσουν να δίδουν στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες ή ας σκληρύνουν λίγο τους όρους δανεισμού και θα δούμε ποια είναι η πραγματική ζήτηση.

Με φούσκες, δανεικά και αεριτζίδικα λεφτά όλοι αγοράζουν ακίνητα.
21/09 17:36  geokalp
kikou

1. δηλαδή όταν η οικονομία είναι σε ύφεση τα χρηματιστήρια κάνουν νέα υψηλα;
Η Ιαπωνία πόσες μονάδες είχε; μήπως 30,000 και σήμερα, 20 χρόνια μετά πόσες έχει;
επομένως, οικονομία και χρηματιστήρια πάνε μαζί!
ακόμα ένα παράδειγμα, το τελευταίο στην Αμερική:
πότε έκανε υψηλά ο DJ; το q4 07!
πότε έκανε peak η πραγματική οικονομία; το q3 07!
http://athenstock.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=11251&blid=94
συνεπώς οικονομία και χρηματιστήριο πάνε πακέτο!

2. οι καταναλωτές έπαιρναν δάνεια για να αγοράζουν σπίτια
από που έπαιρναν δάνεια; από τις τράπεζες!
οι τράπεζες έβγαζαν πολλά κέρδη από τα δάνεια που έδιναν στους καταναλωτές οι οποίοι ήθελαν να αγοράσουν σπίτια
[μετά βέβαια μόχλευαν τα δάνεια και έφτιαχναν CDOs, άλλο αυτό]
τώρα που οι τιμές πέφτουν ή οι καταναλωτές δεν παίρνουν δάνεια, οι τράπεζες βγάζουν κέρδη;
ΟΧΙ!
"Με φούσκες, δανεικά και αεριτζίδικα λεφτά όλοι αγοράζουν ακίνητα" ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΕΡΔΗ!
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ Η ΦΟΥΣΚΑ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΕΡΔΗ Ή ΑΥΤΆ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΑ...
21/09 17:56  kikou04
1. Μου φαίνεται φίλε μου, δεν καταλαβαινόμαστε ... είπα η Ιαπώνια πήγε στα αζήτητα, αλλά τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια ανέβηκαν ... έ το ίδιο θα γίνει και τώρα ΑΝ ΣΚΑΣΕΙ η Αμερική. Πάντως στην περίπτωση της Ιαπωνίας το είχαν κάψει το Χρηματιστηριακό κοντέρ πολύ νωρίτερα και είχαν φτάσει σε μια άνευ προηγούμενου ανοδική υπερβολή, πράγμα που δεν έχει συμβεί αυτή τη στιγμή κάτι ανάλογο με Αμερικάνικους και Ευρωπαικούς δείκτες.

Τώρα εδώ που τα λέμε η πραγματική οικονομία, δεν έχει και πολύ σχέση με τα Χρηματιστήρια ... ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ στα Χρηματιστήρια, που δεν πάνε πακέτο με τις οικονομίες.

2. Δεν κατάλαβα τι θέλεις να πείς.
21/09 17:57  kikou04
Ασφαλώς όταν οι οικονομίες μπαίνουν επίσημα σε ύφεση, τα Χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά.
21/09 18:01  kikou04
Όσο για τις Αμερικάνικους Επενδυτικούς οίκους σιγά μην έβγαζαν πραγματικά κέρδη ... ΦΟΥΣΚΕΣ κέρδη έβγαζαν από ανέκαθεν ... κέρδη στα λόγια και στα χαρτιά και όχι κέρδη πραγματικά και γιαυτό είναι έτοιμοι να σκάσουν.
21/09 18:18  kikou04
Οι 30.000 μονάδες του Nikkei τη σχέση είχαν με την πραγματική τους οικονομία???
Χρηματιστήρια και οικονομίες δεν πάνε πακέτο ... άντε να έχουν μια σχέση σκύλου(Χρηματιστήρια), αφεντικού (οικονομία) ... όπου ο σκύλος κρατιέται με ένα μεγάλο σε μήκος λουρί από το αφεντικό του.
21/09 18:38  geokalp
τώρα νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε!

1. συμφωνήσαμε ότι ύφεση και χρημ υψηλά δεν πάνε μαζί
κοίτα τώρα
http://athenstock.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=11508&blid=94
πάμε για παγκόσμια επιβράδυνση!
και ο κυριότερος λόγος είναι η Αμερική!
οπότε ξεκομμένα από την Αμερική (decoupling) ο κόσμος δεν γυρνάει...
(άποψη μου, δεν χρειάζεται αντίλογος)

2. να γίνω λίγο πιο κατανοητός:
καταναλωτής=>κατανάλωση προϊόντων εταιρειών=>κέρδη εταιρειών
εάν ο καταναλωτής δεν καταναλώσει η εταιρεία δεν έχει κέρδη
(αποκλείεται να διαφωνούμε)
ανάγκη καταναλωτή=σπίτι => δάνειο => κέρδος τράπεζας από τόκους δανείου
εάν ο καταναλωτής δεν πάρει δάνειο η τράπεζα δεν θα έχει κέρδη

τώρα συμβαίνει ακριβώς αυτό
επιπλέον,
α. από τα δάνεια που έδωσε η τράπεζα και ..της έμεινε το σπίτι (δεν πλήρωναν) έχει ζημιά!
επομένως χρειάζεται επιπλέον κεφάλαιο = νέο επενδυτή
β. από τα σύνθετα προϊόντα (CDOs) είχε ζημιές, και χρειάζεται νέα κεφάλαια για να τις ρεφάρει (εδώ ήρθε ο σοσιαλιστής Μπους)
συνεπώς οι τράπεζες έχουν τριπλή ζημιά!
(δεν δίνουν δάνεια-ζημιές από τα δάνεια-ζημιές από τα CDOs)

και ακόμα
από την όλη διαδικασία έβγαζαν (τριπλά) κέρδη
τώρα που η διαδικασία "έσπασε", από που θα βρουν να βγάλουν τα κέρδη που πλέον σταμάτησαν;
δηλαδή, πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος για να βρουν οι τράπεζες νέους τρόπους που να τους αποφέρουν τα υπερ-κέρδη που έβγαλαν την τελευταία δεκαετία
21/09 19:50  kikou04
Μα νομίζω ότι στην ουσία δεν διαφωνούμε ... απλώς στις διάφορες λεπτομέρειες έχουμε διαφορετική προσέγγιση και δεν γινόμαστε κατανοητοί, λόγω του γραπτού λόγου.

Τώρα οι τράπεζες, όπως και τα hedge funds, τα αμοιβαία κ.τ.λ είναι <<εργαλεία>> τα οποία χρησιμοποιούνται από τα διάφορα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να αδειάζουν ατυχείς επιλογές τους ... οπότε εγώ έχω να πω ότι τα φυσικά πρόσωπα ξεχειλίζουν από ρευστότητα και ίσως είναι μεγάλη ευκαιρία να πάρουν πίσω, υπό τον έλεγχο τους τα εργαλεία τους τώρα που καθαρίζουν τους σκελετούς και οι τιμές πέφτουν.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
15 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι