Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα των επενδυτών
832 αναγνώστες
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008
23:29

Με νεώτερη απόφαση της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) αποφάσισε την συμπλήρωση των νέων κανόνων διαπραγμάτευσης μετοχών.

Υπενθυμιζεται ότι εχθές αποφασίστηκε η κατάργηση των ανοικτών πωλήσεων τραπεζικών μετοχών μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2008. Μάλιστα, η ίδια απόφαση πάρθηκε και από την αντίστοιχη Ε.Κ. του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η επίσημη αιτιολογία αναφερόταν σε σοβαρή χειραγώγηση της αγοράς, επιζήμια τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις αγορές, ανεπίσημα όμως οι φήμες που κυκλοφόρησαν έκαναν λόγο για χρηματο-οικονομική επίθεση, παρόμοια με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9, αλλοδαπών επενδυτών με έδρα κυρίως το Λονδίνο, εξού και η και εκεί απαγόρευση.

Με τη σημερινή της απόφαση η Ε.Κ. απαγόρεψε τη πώληση μετοχών σε αξία μικρότερη της τελευταίας τιμής που εκτελέστηκαν εντολές.
Με αυτή την απόφαση διασφαλίζονται εσαεί τα συμφέροντα των επενδυτών και των αγορών.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις, ο πρόεδρος της Ε.Κ. διαβεβαίωσε ότι αυτή είναι η τελευταία απόφαση που η Επιτροπή υιοθετεί καθώς θεωρεί ότι πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες για μια ανταγωνιστική και ελεύθερη αγορά.

Σχόλια

19/09 23:48  Nastybishop
Aν όντως τα θεμελιώδη της αγοράς δικαιολογούν δριμύτατες πτώσεις σαν αυτές που παρακολοθούσαμε τον προηγούμενο καιρό, δεν βλέπω το λόγο για να μην εξακολουθήσουν. Αν κάποιος πιστεύει ότι οι μετοχές του είναι υπερτιμημένες ας βγει να τις πουλήσει την δευτέρα, δεν τον εμποδίζει κανένας.

Επιπλέον σε παλαιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν αυτά τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, οι αγορές δεν ήταν ελεύθερες;

19/09 23:54  Nastybishop
ασχετο (σορι geo που κάνω κατάχρηση του χώρου σου) είδα στο wikipedia το διδακτορικό του bernanke είναι πάνω σε "Long-term commitments, dynamic optimization, and the business cycle" βρε που να το φανταζόταν όταν ήταν κακομοίρης φοιτητάκος ότι μετά από μερικές δεκαετιές θα διαχειριζόταν ένα "cycle" αλλά τι "cycle"...
19/09 23:59  geokalp
Nasty

το πρόβλημα είναι ότι έχουμε θέμα αρχών: οι κανόνες είναι σεβαστοί κι όχι κουρελόχαρτο να τους αλλάζουμε όποτε μας βολεύει
αλλά τι περιμένεις από ζηλωτές νεο-φιλελεύθερους (γιαλατζί) που έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι σοσιαλιστές κυβερνήτες στην αμερική;

όσο για το Ben να μάθει να βουτάει τη γλώσσα του πριν μιλήσει... έβλεπε ο παππούς Alan τι στροβόξυλο ήταν στα συμβούλια της FED και πως ασκούσε κριτική και τον τακτοποίησε μια χαρά!
λες ο παππούς να μην ήξερε;
20/09 00:03  Nastybishop
κοιτά geo αυτό το τερατούργημα είναι δημιούργημα του παππού όχι του μουσάτου...

τωρά αυτό που λες για την σταθερότητα των κανόνων είναι ΟΛΟΣΩΣΤΟ. Συμφωνώ απόλυτα. Ομως πιστεύω ότι πλέον έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα πρεπει να αλλάξουν οι κανόνες, διότι οι συγκεκριμένοι κανόνες απέτυχαν.
20/09 00:19  geokalp
δεν φταίνε οι κανόνες!
φταίει η απορύθμιση από τους κανόνες (deregulation), η μείωση της σημασίας του κράτους και η αύξηση της σημασίας των αγορών ως μηχανισμού επίλυσης των προβλημάτων, καθώς και η μείωση του ελέγχου που ασκεί το κράτος

η πεποίθηση ότι για όλα φταίει το διεφθαρμένο κράτος, συνεπώς ας το καταργήσουμε, αποδείχτηκε λαθεμένη καθώς στα δύσκολα τα περιμένεις όλα από το κράτος...
ας είναι και διεφθαρμένο

θυμήσου τι έγινε πριν μερικούς μήνες με το ηλιέλαιο Ουκρανίας. διασυνοριακοί έλεγχοι στις εισαγωγές εντός ΕΕ δεν γίνονται καθώς υποτίθεται έγιναν στο πρώτο κράτος που εισήλθε το προϊόν.
κάποια στιγμή βρήκαν ότι υπήρχε πρόβλημα...
και μετά έτρεχαν όλοι...

αν είχαν αφήσει τη κάθε εμπορική τράπεζα να τυπώνει το δικό της χαρτονόμισμα - δηλαδή τη πλήρως ανταγωνιστική και ακραία οικονομία της αγοράς - ίσως να βλέπαμε κάτι άλλο
λες να ήταν καλύτερα;
20/09 00:24  Nastybishop
geo δεν πιστεύω να είσαι κρυφοκομμουνιστής και εσύ;;;;;;;;;;;
:)
(αστειευομαι!)
20/09 00:49  ABI NORMAL
Θεωρώ την αιτιολόγηση μιας τόσο δόλιας απόφασης καθαρή ύβρι της νοημοσύνης μας.Επίσης δεν έχω παίξει short.
20/09 01:12  favlos
Μπα...καθιέρωσε το uptick rule?
Πάω να το διαβάσω
Να δούμε κι εδώ αν θα το ξανακαθιερώσει..(ίσχυε παλιότερα)...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι