Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Επιτόκια FED - αύριο
1095 αναγνώστες
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008
20:35

Από εχθές ακόμα υπάρχουν φωνές που μιλούν για μείωση επιτοκίων αύριο, ένα "βάλσαμο" για τις αγορές.

1. τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν αλλά κάτω, στο τέλος, υπάρχει το μηδέν (0), μέχρι εκεί μπορούν να φτάσουν
2. μήνες είχαμε ντέρμπυ ανάπτυξης vs. πληθωρισμό, πλέον το ντέρμπυ έχει μετ-εξελιχθεί σε ανάπτυξη vs. ύφεση κι ο πληθωρισμός κινδυνεύει να γίνει απο-πληθωρισμός (το δεύτερο φαινόταν τελείως απίθανο πριν μερικούς μόνο μήνες! - το παραδέχομαι)
3. υπάρχει συσσωρευμένη γνώση και από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 αλλά και της κατάστασης της Ιαπωνίας, η φούσκα της οποίας έσκασε εκεί στα τέλη '80 και από τότε η οικονομία της δεν έχει καταφέρει να σηκώσει κεφάλι: αναιμική ανάπτυξη και μηδενικά επιτόκια

Επειδή το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα - οι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι βρισκόμαστε στο 3ο inning - καλό θα ήταν η FED να αφήσει εκεί που είναι τα επιτόκια. Θα μπορεί να τα μειώσει αργότερα όταν η αγορά θα έχει κάπως ξεκαθαρίσει το πάτο της.

Εάν τα αυξήσει, πολλές ακόμα - ίσως και χιλιάδες - τράπεζες να φαληρίσουν γρήγορα για να "σωθεί" ότι απομείνει. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Εάν τα διατηρήσει, θα μπορεί στο μέλλον να τα μειώσει.
Εάν τα μειώσει, ένα από τα τελευταία της όπλα πλησιάζει στο τέλος του - κάτι έλεγε αυτός ο Paulson για μπαζούκας. Και τότε δεν θα της μένουν πολλά όπλα για τα επόμενα.

Εάν τα μειώσει - ιδίως 0.5% - μην χαρείτε καθόλου κι ετοιμαστείτε για τα χειρότερα που θα επηρεάσουν πολύ περισσότερο από τη "πιστωτική κρίση".

p.s. μακάρι η εκτίμησή μου, για το τι θα συμβεί εάν μειωθούν, να πέσει έξω

p.s.2 η σκέψη θα γίνει περισσότερο κατανοητή στο επόμενο ποστ

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Σχόλια

15/09 21:33  Nastybishop
κοιταξε κάποια στιγμή πρέπει να μειωθούν...είδικά στην ευρώπη, δηλαδή έχει αρχίσει να γίνεται μαζοχισμός. Σε ύφεση βρισκόμαστε, ας το παραδεχτούμε και ας μειωσουμε τα επιτόκια. Δεν είναι ντροπή!
15/09 22:28  NEMO
Συμφωνώ απόλυτα ότι τυχόν μείωση των επιτοκίων αύριο στο Αμέρικα θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα απ'τα "επιδιωκόμενα". Θα φανεί ως ξεκάθαρο δείγμα πανικού και η FED ως ο αδύναμος κρίκος των αγορών και αυτό θα'ναι το χειρότερο απ'όλα μακροπρόθεσμα,η εμπιστοσύνη και η ψυχολογία(αλληλένδετα πράγματα) είναι τα βασικότερα συστατικά στα χρηματιστήρια.

Βέβαια δεν ξέρω τι θα'ναι αυτό που θα σταματήσει,έστω και προσωρινά,την χρηματιστηριακή κατρακύλα(γιατί την οικονομική θέλει πολλή δουλειά και είναι χρονοβόρα διαδικασία),ίσως το τριπλό κλείσιμο των παραγώγων,ίσως οι προεδρικές εκλογές,θα το δούμε τις επόμενες μέρες-βδομάδες.
15/09 22:33  geokalp
Nasty

το ποστ δεν είναι γενικά κατά της μείωσης των επιτοκίων, για την αυριανή απόφαση ο λόγος
για το μέλλον η φορά είναι προς τα κάτω
τέλος, $@2% €@4.25%: υπάρχει διαφορά

NEMO
εάν γίνει κατανοητό τι είναι αυτό που προκαλεί τη κατρακύλα, τότε θα βρεθεί κι ο τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα
αλλά ας είμαστε πιο ρεαλιστές:
τα εταιρικά κέρδη ανεβαίνουν ή πέφτουν;
η οικονομία δείχνει να έχει κάνει υψηλό (μεταξύ Οκτ.07 και Ιαν.08) και να πηγαίνει προς τα κάτω
15/09 22:41  NEMO
geokalp δεν αμφιβάλλω ότι ο "πάτος" ίσως να'ναι πιο μακροπρόθεσμη υπόθεση αλλά βραχυπρόθεσμα υπάρχει ήδη πολύ "αίμα" στις αγορές και κάτι θα συμβεί που θα το σταματήσει προσωρινά. Αυτό το κάτι προσπαθώ να δω αν θα'ναι μακροοικονομικό ή εταιρικό νέο,ίσως το δεύτερο.
15/09 22:51  geokalp
NEMO

αν πάρουμε το τι θεωρητικά αντιπροσωπεύουν οι τιμές των μετοχών (τα κέρδη, 1. του παρελθόντος 2. του παρόντος/μέλλοντος 3. το ρυθμό αύξησης αυτών 4.όλες τις πληροφορίες μπλα μπλα μπλα) το βασικό που είναι τα κέρδη απλά δεν υπάρχει
ότι θα ξανάρθει, θα ξανάρθει
χρόνος χρειάζεται
16/09 01:15  fititis
Νομίζω ότι η FED είναι έτοιμη να δώσει ακόμη και πληθωριστικό χρήμα παρά να αφήσει και άλλες τράπεζες να πτωχεύσουν. Επίσης πιστεύω ότι στη παρούσα φάση τους απασχολεί πολύ περισσότερο η κατάσταση στην αγορά παρά ο πληθωρισμός, μάλλον πάμε για πτώση 0,25%-0,50% των επιτοκίων (την περιμένουν όλη αυτή τη κίνηση).
16/09 09:17  geokalp
fititi

το κάνει είναι σίγουρο, ανταλλάσοντας "προϊόντα"/τοξικά απόβλητα με βραχυχρόνια ρευστότητα

το προβλημά τους είναι νομίζω αυτό: ασχολούνται με την αγορά περισσότερο από ότι πρέπει, τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στη πραγματική οικονομία
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι