Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Σύνθεση
1217 αναγνώστες
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008
14:19

Η ειδησιογραφία των τελευταίων ημερών έχει επισκιαστεί από την απο-ιδιωτικοποίηση των μέυ και μακ.
Όμως υπάρχουν κι άλλα. Και μπορούν να συνθεθούν.
Πάμε εν τάχυ.

Μείωση επιτοκίων εξαιτίας ύφεσης στη Νέα Ζηλανδία
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Alan Bollard, δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας βιώνει ύφεση για πρώτη φορά από το 1998, καθώς αυξάνεται η ανεργία, διολισθαίνουν οι τιμές ακινήτων, μειώνονται οι λιανικές πωλήσεις και οι ξηρασίες υποσκάπτουν τις εξαγωγές αγροτικών προΪόντων.

Όταν η διάγνωση ειναι ύφεση, αυτό γίνεται.
Η διαφορά είναι ότι αυτοί έχουν περιθώριο μέχρι το μηδέν (0)...

King της ΒοΕ: "Δύσκολη, αλλά προσωρινή περίοδο" βιώνει η Αγγλία
το μέλος της Τράπεζας της Αγγλίας, David Blanchflower δήλωσε πως η διάρκεια ανάκαμψης θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι.

Ισπανία: "Σωσίβιο" 3 δισ. ευρώ στην αγορά στέγης (αυτό θέλει διάβασμα)
Η Ισπανία ανακοίνωσε την εφαρμογή προγράμματος διάσωσης του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων, που «βασανίζεται» από τα υψηλά χρέη, την διολίσθηση των αξιών και το πλεόνασμα απούλητων σπιτιών και διαμερισμάτων.
Αφού παραδέχτηκε ενώπιον του κοινοβουλίου οτι η Ισπανία υφίσταται αυξηση ανεργίας και επιβράδυνση ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός José Luis Rodríguez Zapatero, αποκάλυψε ένα πρόγραμμα με δύο σκέλη για την υποστήριξη των εταιριών real estate και την συγκράτηση των απωλειών θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το ένα σκέλος του προγράμματος προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επενδύσεις real estate εισηγμένων επιχειρήσεων του κλάδου, σε μια προσπάθεια τόνωσης των αγοράς ενοικίασης ακινήτων και προσέλκυσης επενδύσεων στον χρηματιστηριακό κλάδο.
Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει μια νεά πιστωτική γραμμή που θα δίνει την δυνατότητα στις κατασκευαστικές να χρησιμοποιούν κατασκευαστικά δάνεια για άλλους λόγους, με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να καταστήσουν απούλητα σπίτια διαθέσιμα προς ενοικίαση. Αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα 3 δισ. ευρώ και μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον

Κρατήστε λίγο τι περιλαμβάνει το "σχέδιο διάσωσης του κλάδου ακινήτων".

Lehman: Ζημίες 3,9 δισ. δολαρίων στο Q3
Στα 5,92 δολάρια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν οι ζημίες γ' τριμήνου της Lehman Brothers, ήτοι στα 3,9 δισ. δολάρια, με ταυτόχρονη ανακοίνωση για αποεπένδυση των μονάδων εμπορικού real estate και κάθετη υποχώρηση του ετήσιου μερίσματος.
...
Πέραν της αποεπένδυσης των μονάδων εμπορικού real estate, ο όμιλος θα φροντίσει να πωλήσει και το πλειοψηφικό "πακέτο" μετοχών του στην μονάδα διαχείρισης επενδύσεων. Ο όμιλος ευελπιστεί ότι με την αποεπένδυση του χαρτοφυλακίου εμπορικού real estate σε επενδυτές, θα κατορθώσει να συγκεντρώσει από 25 έως 30 δισ. δολάρια, ενώ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι έχει, ήδη, ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Και η σημαντικότερη χθεσινή είδηση:
Bank of America Says Losses Shift to Commercial Loans (Update1)
the biggest U.S. consumer bank, said credit weakness is spreading to commercial borrowers from residential customers and loan losses probably will deepen in the third quarter.
Η πιστωτική αδυναμία αποπληρωμής εξαπλώνεται στις επιχειρήσεις-δανειζόμενους της αγοράς κατοικίας.

Δηλαδή:
Η Bank of America επιβεβαιώνει ότι το ξετύλιγμα του απαισιόδοξου σεναρίου τρέχει!
H αδυναμίες αποπληρωμής χρέους, που ξεκίνησαν από τους subprime, πήγαν σε όλη την αγορά κατοικίας και τους prime, ενώ, πλέον, συνεχίζεται και στις επιχειρήσεις του κλάδου!
Οι Lehman Brothers, που το γνωρίζουν αυτό καθώς και οι ίδιοι και είναι επενδεδυμένοι εκεί, θέλουν να απο-επενδυθούν από αυτό το κλάδο καθώς βλέπουν να έρχονται νέες ζημιές, οι οποίες στο τέλος θα τους βουλιάξουν!
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοινώνει σχέδιο όπου που θα δίνει την δυνατότητα στις κατασκευαστικές να χρησιμοποιούν κατασκευαστικά δάνεια για άλλους λόγους, δηλάδή στρώνει το δρόμο για να νέες επενδύσεις τόνωσης του κλάδου, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε από την Αμερική είναι οι επόμενες που σκάνε!
Και βέβαια, η σύγκριση Ν.Ζηλανδίας, όπου ο χρηματο-οικονομικός κλάδος έχει σκάσει σα καρπούζι (με κρότο) εδώ και μήνες και η ανάπτυξη παραπαίει, με την ΕΚΤ της ΕΕ είναι απλά λανθασμένη!
Μην ξεχνάμε τους ιθύνοντες της BoE (καλά, εκεί ακολουθούν κατά πόδας την Αμερική): θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι...

Τέλος, οι μόνοι, εκτός κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, που μπορούν να λειτουργήσουν ως ιππικό είναι τα sovereign wealth funds. Πάθανε βέβαια κάτι στραπάτσα με τις ΑΜΚ των τραπεζών της Αμερικής στα τέλη του περασμένου χρόνου...
Αλλά από τότε έγιναν πιο προσεκτικοί! Και είναι οι μόνοι που έχουν απίθανες ποσότητες ρευστότητας... Και περιμένουν!
Ρωσία: Στήριξη αγοράς μέσω wealth fund
Το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης κεφαλαίων από το εξαιρετικά πλούσιο wealth fund που διαθέτει προκειμένου να στηρίξει την αγορά της εξετάζει η Ρωσία, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Το μόνο άσχημο - γιά χώρες όπως η Αμερική - είναι ότι και τα swf είναι ξένοι επενδυτές. Γιατί ήδη έχουν πολλούς τέτοιους, μερικοί από τους οποίους εκτός από εχθροί ενίοτε ζητούν και τα λεφτά τους πίσω.

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Σχόλια

11/09 15:52  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χαίρε geokalp λεβέντη! Υπάρχουν ωρισμένα ιστολόγια ενταύθα, χάρμα αναγιγώσκιν και το υμέτερον είναι εν εξ αυτών. Τα δέοντα, παντοτε και πανταχόθεν και το νυν εξ Αθηνών.
11/09 19:37  larryman
geocalp καλησπερα,

μια ερωτηση: οτι πολλες χωρες θα μπουνε σε υφεση ειναι μαλλον δεδομενο.
www.sofokleousin.gr/archives/19806
Υφεση δεν σημαινει φυσικα το τελος του κοσμου.
Ειναι και επιθυμητη ως απαραιτητο κομματι του οικονομικου κυκλου. Αυτο που ειναι αγνωστο ειναι το ποτε βγαινουμε απο αυτην.
Η ερωτηση εχει να κανει με το αν εχεις εικονα, αποψη ή στοιχεια σχετικα με το ποσο γρηγορα μπαινουμε σε αυτην την υφεση αυτην την φορα απο την προυπαρχουσα αναπτυξιακη περιοδο - δηλαδη ποσο γρηγορα επερχεται η υφεση(σε τριμηνα ισως) σε συγκριση με αλλες περιοδους εισοδου σε υφεση.
Δεν ξερω αν εγινα αντιληπτος προσπαθω να προσδιορισω την σφροδροτητα, το ποσο βαθια θα παει και το ποσο γρηγορα απο την ταχυτητα εισοδου.
Εισαι ο μονος που παρακολουθεις αυτα τα στοιχεια εξου και η ερωτηση αποκλειστικα σε σενα.

Υγ: Σ ευχαριστω εκ των προτερων και αν δεν γνωριζεις δεν πειραζει και μην χολοσκασεις να απαντησεις. Σε λιγες μερες ενδεχεται να ανακαλυψουμε το πως γεννηθηκε το συμπαν, χ@στηκαμε για την υφεση :)
11/09 23:04  jerri
5*
12/09 08:54  geokalp
thrassos

σας χάσαμε!
φαντάζομαι πόσο ωραία θα ήταν!
καλή επανένταξη!
12/09 09:20  geokalp
larryman

προς παγκόσμια επιβράδυνση
http://athenstock.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=11508&blid=94
δες το

η απάντηση που θέλεις απαιτεί σεντόνι!

1. λέγανε decoupling: η Αμερική δε θα επηρεάσει τους υπόλοιπους, άκυρο!
2. η Αμερική κατέρρευσε σε ένα τρίμηνο: γ'07 με δ'08! επομένως με βήμα ταχύ
3. η Ευρώπη ακολουθεί με λίγο πιο αργό βήμα και 3-6-9 μήνες διαφορά
4. λόγω πετρελαίου και τιμών τροφίμων, από τα πάνω κάτω τους, προβλήματα θα έχουν και οι αναπτυσσόμενοι αλλα και τα BRICs
αυτά για την είσοδο

για τη διάρκεια, δεν υπάρχουν στοιχεία αρκετά για συμπέρασμα σε άλλους εκτός Αμερικής
αλλά αυτή είναι οδηγός
εκτός UK-Spain, οι οποίες είναι στη χειρότερη κατάσταση και αρκετά κοντά στην Αμερική, οι υπόλοιποι είναι κάπως σε καλύτερη μοίρα (=κάπως λιγότερο βάθος στη κρίση)

εκεί: πιο σφοδρή από '90-'91 και '01, μιλάμε για σχήμα ύφεσης W, όπου α'V: δ'07-α'08, β'V:γ'08-???
η απαισιόδοξη εκτίμηση ήταν για 18-24 μήνες, αλλά από πότε; μάλλον κι όλο το '09, οπότε 18-24-27μήνες
κι αυτό ίσως, λέω ίσως, είναι για τις αγορές, για τη πραγματική οικονομία, μάλλον περισσότερο

βαθιά: βαθαίνει μέρα με την ημέρα, δες και το σημερινό (commercial real estate). ακόμα προβλήματα θα ανακύψουν (εκτός από όσα απασχόλησαν τους τελευταίους 9-12 μήνες) στην κρατική εταιρεία εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων, η οποία πάει για φούντο καθώς 10-15% του αποθεματικού της θα πάει μόνο στην IndyMac, και σε ορισμένα ταμεία συνταξιούχουν, τα οποία βλέπουν τις αποδόσεις και τα αποθεματικά τους να μηδενίζονται.
o καταναλωτής χτυπήθηκε - κάτι που έγινε το '01
οι τιμές των σπιτιών δεν έπεσαν τόσο το '90-'91
τέτοιο bailout οπως των μέυ-μακ δεν ξανάγινε...
επομένως, μιλάμε για βαθύ τραύμα

αλλά αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό είναι το τι θα χρειαστεί!
1. νέα επιβολή κρατικής νομοθεσίας (regulation) ή κατάργηση ακόμα και της FED; [μην τρομάξεις, είναι το επόμενο τρελό debate] εγώ είμαι με το α'
2. τι χρειάζεται να κάνουν οι Αμερικάνοι
α' ως κράτος/έθνος απέναντι στους πι
12/09 09:22  geokalp
o καταναλωτής χτυπήθηκε - κάτι που ΔΕΝ έγινε το '01
12/09 09:25  geokalp
2. τι χρειάζεται να κάνουν οι Αμερικάνοι
α' ως κράτος/έθνος απέναντι στους πιστωτές τους αλλά και ως γενική στρατηγική επιβίωσης
β' ως λαός/καταναλωτές, καθώς το βιοτικό τους επίπεδο αναπόφευκτα πρέπει να υποβαθμιστεί

και ειδικά το β' θα πρέπει να το θυμόμαστε και για τα εγχώρια!

εάν καταφέρουν να τη βγάλουν "αναίμακτα", αλά '01 [δε δίνω πάνω από 10%], ίσως να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο το πλανήτη...
12/09 12:12  geokalp
larryman

ακόμα μια απάντηση για το πόσο γρήγορα μπαίνουν σε ύφεση οι οικονομίες

Ιαπωνία: Στο -3% η ανάπτυξη Q2-«Επίσημα» σε ύφεση
www.euro2day.gr/news/world/125/articles/366897/ArticleNewsWorld.aspx
Σε ύφεση και «επισήμως» η ιαπωνική οικονομία, καθώς η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο -3% στο β’ τρίμηνο του έτους, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους.

Πρόκειται για το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας από το γ’ τρίμηνο του 2001, ενώ είναι υψηλότερο από το -2,4% που είχε αρχικά ανακοινωθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο -3,1%.
14/09 20:34  larryman
Ευχαριστω geokalp, μια παρατηρηση μονο.

2. τι χρειάζεται να κάνουν οι Αμερικάνοι
α' ως κράτος/έθνος απέναντι στους πιστωτές τους αλλά και ως γενική στρατηγική επιβίωσης
β' ως λαός/καταναλωτές, καθώς το βιοτικό τους επίπεδο αναπόφευκτα πρέπει να υποβαθμιστεί

και ειδικά το β' θα πρέπει να το θυμόμαστε και για τα εγχώρια!


ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ β' και για εμας εχουν σχεση με το αλφα
( ολο το α' - και τους πιστωτες και την γενικοτερη στρατηγικη επιβιωσης ). Τα ψεμματα τελειωσαν και για την χωρα μας. H MS μιλαει για 1,8% αναπτυξη στο Ελλαντα το 2009. Σφοδρη πτωση!
14/09 20:38  larryman
κολοκυθια αναπτυξη ειχαμε βεβαια τωρα ( πλασματικη και χωρις μακροχρονιες και παραγωγικες υποδομες )αλλα εστω και ετσι κατι κουνιοταν. Την υποβαθμιση δεν βλεπω να την γλιτωνουμε.
14/09 20:56  geokalp
larryman

και το α' και το β' μας αφορά
εμείς ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο subprime ως πολίτες, αλλά μπορούμε να γίνουμε
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι