Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Κλισέ
1119 αναγνώστες
Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2008
19:21

Κλισέ:
Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο για κάποιον να κάνει προβλέψεις. Είναι απείρως δυσκολότερο εάν ο χρονικός ορίζοντας είναι μικρός. Πάντως, σε μεσαίο-μακρινό ορίζοντα τα περιθώρια καλυτερεύουν.

Αυτός ήταν ο πρόλογος στις 2/3/2008.
Η συνέχεια έκανε έλεγχο των λύσεων της κατάστασης της Αμερικής.

1. Ανάπτυξη
Εφόσον υπάρξει γρήγορη αύξηση εισοδήματος/μισθού, το χρέος γίνεται διαχειρίσιμο.
Το ιδεώδες αυτό σενάριο, τόσο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυρια όσο και για το υπερχρεωμένο κράτος της Αμερικής, μάλλον μας έχει τελείωσει, ίσως και από το 2000.

2. Πληθωρισμός
Στην ουσία "τρώει" το κεφάλαιο του δανειστή. Απαιτεί δύο παραμέτρους:
α. πραγματική αύξηση εισοδήματος (δεν νομίζω να συμβαίνει)
β. τη συνεργασία του δανειστή
Σε περίπτωση που ο δανειστής [είτε του νοικοκυριού (=τράπεζα) είτε του κράτους (=ξένοι επενδυτές)] δεν δεχτεί τον εξευτελισμό του κεφαλαίου που δάνεισε κι ..επαναστατήσει τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

3. Αδυναμία πληρωμής
Το χρέος μπορεί να σβηστεί από τα βιβλία εφόσον ο δανειζόμενος αδυνατεί να αποπληρώσει.
Η ενδεχόμενη ύφεση αλλά και η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών οδηγεί σε τέτοια αδυναμία αποπληρωμής. Επιπλέον συμπτώματα: χρεωκοπίες από ανθρώπους μέχρι τράπεζες.

4. Κρατικοποίηση του χρέους
Το Κράτος έχει τη δυνατότητα να να νομοθετήσει ώστε να αλλάξουν
α. οι όροι των δανείων, π.χ. στα στεγαστικά να μειωθεί το επιτόκιο ή να αλλάξει ο τρόπος αποπληρωμής.
β. οι νόμοι περί χρεωκοπίας
μπορεί επίσης
γ. να αγοράσει ιδιοκτησίες είτε από τους δανειστές είτε από τους δανειζόμενους.
(έχει ξανα-γίνει στην Αμερική)

Το τελευταίο μέτρο της κρατικοποίησης του χρέους είναι το πιο εύκολο.
Μόνο που εάν δεν γίνει σωστά θα οδηγήσει σε νέο κύκλο αυξανόμενου χρέους.
Και την επόμενη φορά η φούσκα θα είναι μεγαλύτερη - κι ίσως να μην κλείνει...

Έξι ολόκληρους μήνες μετά, η πραγματικότητα δεν έχει γύρει κάπου συγκεκριμένα. Όμως υπάρχει στην ουσία ένας συγκερασμός των παραπάνω, μαζί με κάτι που δεν σημειώθηκε τότε, που ήταν οι επιστροφές φόρου.
1. Ανάπτυξη: κυρίως μέσω των εξαγωγών, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ενεργοποίηση της βιομηχανίας. Αλλά για να φτάσουμε στο τελευταίο, υπάρχει ακόμα δρόμος.
2. Πληθωρισμός: μπορεί να μην φαίνεται αλλά υπάρχει. Όμως ο δανειστής [Κινέζοι] επαναστάτησε μερικώς [ζητώντας πίσω μερικά από τα όσα "επενδυσαν" στις μέυ και μακ]. Η μεγάλη χρονική διάρκεια της λύσης αυτής δεν βοηθάει ιδιαίτερα... Χρειάζεται κάτι πιο άμεσο.
3. Αυτό ακόμα δε συζητείται... Ευτυχώς...
4. Κρατικοποίηση: ας δούμε τι έγινε και άλλο μπορεί να γίνει.

Τι έγινε
α. Η κυβέρνηση (μέσω της Fed αλλά και των ξένων επενδυτών στα ομόλογά της), από τις 12/12/2007, ξεκίνησε να κρατικοποιεί τις τράπεζες, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ρευστότητα (μετρητά) έναντι ενεχυριοδανεισμενων δανείων (βασικά "τοξικών αποβλήτων"), ενώ εδώ και ένα μήνα αύξησε τη χρονική διάρκεια της παροχής από 28 σε 84 ημέρες. Η παροχή αυτή (TAF) είναι ίσως η μοναδική εισροή νέου κεφαλαίου στις τράπεζες.
β. Η απο-ιδιωτικοποίηση των μέυ και μακ. Που συνεπάγεται δύο πράγματα:
-οι εταιρείες θα περάσουν υπό τον έλεγχο του κράτους. Εμμέσως, ένα βήμα πιο μακρυά από την ελεύθερη αγορά που τιμωρεί και αποζημιώνει αλάνθαστα με το μακρύ της χέρι.
-το κράτος θα αγοράσει το ενεργητικό και το παθητικό τους. Οι εταιρείες αυτές εξέδωσαν επενδυτικά προϊόντα (MBS) τα οποία πουλήθηκαν (κυρίως σε ξένους), τώρα το κράτος θα τα ξανά-αγοράσει (και από τους ξένους επενδυτές)...
Το δεύτερο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο, ούτε για την Αμερική (π.χ. ύφεση του '29 και μετά) ούτε πουθενά αλλού στο κόσμο.

Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο μεγάλο πρόβλημα της αγοράς κατοικίας;
Καθώς η διάσωση έγινε σε επίπεδο Wall Street κι όχι πραγματικής οικονομίας, δε φαίνεται ότι αυτή η κίνηση μπορεί να σταματήσει τις τιμές των ακινήτων από τη κατρακύλα, τους καταναλωτές από το να μην αποπληρώνουν, κλπ.

Τι θα μπορούσε να γίνει
Το Νο.4 όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Κρατικοποίηση στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας.

Ύφεση/επιβράδυνση/growth recession
Η διάρκειά της θα επιδράση καταλυτικά στο όλο σενάριο. Εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξοι (μεγάλη και βαθιά περίοδος) περισσότερες εταιρείες θα έχουν προβλήματα επιβίωσης, νέες κρατικοποιήσεις/απο-ιδιωτικοποιήσεις θα υπάρξουν...

Και βέβαια ο χρηματο-οικονομικός κλάδος δεν πρόκειται να μας αφήσει χωρίς "ειδήσεις", όπως τις τελευταίες μέρες οι Lehman Brothers που ετοιμάζονται για κρότο (συζητούν με Κορεάτες...), ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία και μερικοί άλλοι ακολουθούν με προσεκτικά βήματα. Ευτυχώς υπάρχουν δίπλα μας ο σύντροφος Μπους και ο σύντροφος Πόλσον!!!

P.S. τέτοια είδηση και rally μόνο μιας ημέρας; (Δύο ήταν οι μέρες, μαζί και η Παρασκευή) Τις άλλες φορές κράταγε περισσότερο...

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Σχόλια

09/09 19:37  NEMO
Εφ'όσον έρχονται κρατικοποιήσεις(θα'ρθουν και στην Ελλάδα,αν δεν ήρθαν ήδη με την ΕΝΚΛΩ)καληνυχτούμε για αρκετά χρόνια τα χρηματιστήρια,τα οποία θα υφίστανται μόνο ως ρουλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό θυμίζει την περίοδο 1974-1984,όπου στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν πολλές από δαύτες ή θάφτηκαν και συνετρίβησαν(ηθελημένα με κρατική παρέμβαση μερικές φορές)αρκετές μεγάλες εταιρείες εκείνης της εποχής.

Στο μυαλό μου'ρχονται πρόχειρα η ΕΜΠΟΡΙΚΗ,η ΠΕΙΡΑΙΚΗ-ΠΑΤΡΑΙΚΗ,η ΙΖΟΛΑ.

Όσο για το βραχύβιο του ράλι,επειδή όλα κρέμονται από αρκετές κλωστές(πολλά τα ανοιχτά μέτωπα),αρκεί άλλη μία "θεική" παρέμβαση για τη συνέχισή του(ως πότε,έχει ο θεός). Είναι πολλά τα short-interest και χρειάζεται προσεκτική παρέμβαση των "αρχιτεκτόνων" της προχθεσινής κρατικοποίησης...
09/09 19:40  Κλεάνθης
www.capital.gr/news.asp?Details=571369

"Βουτιά" 30% για την μετοχή της Lehman
09/09/2008
18:28
Εκτύπωση Είδησης ... Εξαγωγή σε μορφή Text ...
"Βουτιά" άνω του 30% βρέθηκε να καταγράφει στη Νέα Υόρκη η μετοχή της Lehman Brothers στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Νότιας Κορέας, Jun Kwang-woo στο Dow Jones Newswires ότι έληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Korea Development Bank και της Lehman Brothers.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο εταιρείες είχαν εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με αντικείμενο το ενδεχόμενο απόκτησης συμμετοχής στην Lehman από την KDB, αν και οι κορεατικές αρχές είχε επιστήσει την προσοχή στην ασιατική εταιρεία αναφορικά με ενδεχόμενη συμφωνία. Μάλιστα ο Jun ανέφερε πως "θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες για την KDB.

Ξεχωριστά, έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε στο Dow Jones Newswires πως αν και η KDB εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσει στην Lehman, τελικά αποφάσισε να μην το κάνει.

Αυτή την ώρα η μετοχή της Lehman υποχωρεί 3,83 δολ. ή 27% στα 10,32 δολ.
09/09 20:35  geokalp
NEMO

για να δούμε τι θα δούμε!

Κλεάνθη

την κοιτάω σήμερα το απόγευμα...
τελικά ψάχνουν τους Κορεάτες...
για την ακρίβεια έχει κάνει τιλτ ένα swapάκι τους:
Credit-default swaps used to insure against a default on Lehman debt rose 135 basis points to 459, the highest in almost six months, according to CMA Datavision prices at 11:30 a.m. in New York. They peaked at 580 basis points in March. An increase in the price of the contracts indicates deterioration in the perception of credit quality.
www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aXucA2p.fqmg&
09/09 20:46  ΚΥΠΡΙνΟΣ
geo,έχω μιά απορία .Αγοράζουν δολλάρια για να αγοράσουν αμερικάνικο ενεργητικό οι ξένοι ή οι Αμερικανοί πουλάνε ξένο ενεργητικό και επαναπατρίζονται?
10/09 14:44  geokalp
ΚΥΠΡΙνΕ

ως ερμηνεία της ανόδου του δολλαρίου των τελευταίων μηνών;
εάν εννοείς αυτό, και τα δύο, αλλά η ροή ξένων προς ηπα είναι κατά κάποιο τρόπο σταθερή - για να κλείνει το έλλειμμα τους
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι