Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Ο καταναλωτής οδηγεί
1208 αναγνώστες
Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2008
12:38

Τα προβλήματα σήμερα φαίνονται ότι ακολουθούν τη πορεία των λιγοστών κι απαισιόδοξων οικονομολόγων.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι τα προβλήματα έχουν πλήξει τον αμερικάνο καταναλωτή, κάτι που δεν συνέβει στην ύφεση του 2001. Πρέπει να πάμε πιο παλαιά, στην ύφεση του '90-'91, για να βρούμε ύφεση στη κατανάλωση των πολιτών (ένα τρίμηνο αρνητικής κατανάλωσης).
Λόγω του ότι η κατανάλωση καλύπτει περισσότερο από τα 2/3 του αμερικάνικου ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τα πάμπολλα προβλήματα του αμερικάνου καταναλωτή (πτώση τιμών ακινήτων, μικρότερες και πιο ακριβές δυνατότητες δανεισμού των ήδη υπερδανεισμένων, ακριβότερη ενεργεια και τρόφιμα, ελάχιστες αυξήσεις μισθών - αντίθετα απολύσεις κι ανεργία) θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.
Εννοείται ότι οι επιστροφές φόρου της κυβέρνησης δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν κατευθύνθηκαν στη κατανάλωση αλλά κυρίως σε αποπληρωμές χρεών.

Ας υποθέσουμε ότι η έναρξη της ύφεσης έγινε τον Ιανουάριο 2008, κάτι που μάλλον συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Τα προβλήματα των καταναλωτών και η αναγκαία προσαρμογή τους, όπως η αναγκαία αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου και η υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης, στις νέες συνθήκες θα οδηγούν την οικονομία για το επόμενο διάστημα, που τοποθετείται έως και το πρώτο εξάμηνο του 2009, ακόμα και με τελευταίες αναλύσεις.
Τότε, θα είμαστε στους 18 μήνες συνολικά με μόνη θετική εξαίρεση το 2ο τριμήνο 2008, το οποίο αναμένεται να είναι θετικό (σχήμα U που διαμορφώνεται σε W).

Συνεπώς, εκτός της σημασίας της αγοράς εργασίας, η σημασία των μετρήσεων της καταναλωτικής συμπεριφοράς ανεβαίνει σε σημασία. Κι αυτή πλέον θα οδηγήσει τις εξελίξεις.

[σημ.: θεωρώ τη σημασία των "ανερχόμενων εξαγωγών" μειωμένη για δύο λόγους:
α. ο υπόλοιπος κόσμος, π.χ. το G7, ακολουθεί την Αμερική (προς τα κάτω)
β. η άνοδος του δολλαρίου θα τις επιβαρρύνει]

Πως όμως οι καταναλωτές θα είναι ο σηματωρός των αγορών;
Η καταναλωτικές δαπάνες θα διαμορφώσουν τα κέρδη των εισηγμένων των περισσότερων κλάδων. Κι αυτό αναμένεται να γίνει με μια χρονική υστέρηση. Όμως οι αγορές πάντοτε προσπαθούν να προεξοφλήσουν.

Σχετικές μετοχές:
CAC DAX DOW EURO FTSE FTSEM FTSES NIKKEI USD ΓΔ
Σχόλια

05/09 18:11  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φρέσκο ! (τουλάχιστον για τομ γράφοντα...)
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να ακολουθήσουν τα (δικά μας) Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
Ενδιαφέρουσα ανάλυση (από Μηχανικό βεβαίως...):
www.evolvingexcellence.com/blog/
06/09 17:16  geokalp
30φυλλε τι θα γίνει μ'εσάς τους μηχανικούς;
οι δικηγόροι αρχίζουν να υπολείπονται!
;)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι