Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Πετρέλαιο, αγορές και τοποθετήσεις
1041 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Ιουλίου 2008
12:31

Διίστανται οι απόψεις για το βάθος της κρίσης είναι σίγουρο!

τα χρηματιστήρια θα κάνουν ράλλυ των κορόιδων με πρόσχημα την πτώση της τιμής του πετρελαίου,που θα οφείλεται όμως στην ύφεση. δηλ. τα χρηματιστήρια θα πρέπει να προεξοφλήσουν την ύφεση.
"μοχλευμένους" εννοώ πάλι στα χρηματιστήρια,HF-PEF κλπ. πουλήστε τώρα στο -50 %,αλλιώς σε 2-3 χρόνια στο -90% .

λέει ο ΚΥΠΡΙνΟΣ στο ποστ του zaftheo, ίσως σε απάντηση μου, όταν σημείωσα ότι:

1. πριν όλες τις υφέσεις από '74 το πετρέλαιο έκανε double score
2. μειώσεις επιτοκίων στην ΕΕ με τα μυαλό της ΕΚΤ δε βλέπω.. για us το συζητάμε
3. η αύξηση του πετρελάιου πέρασε στα υπόλοιπα προϊόντα, ότι και να λένε στη us

Ποια εξήγηση δόθηκε για τη μείωση του πετρελαίου κατά 10%; Η αύξηση των αποθεμάτων (αύξηση προσφοράς) και η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης για καύσιμα λόγω "ύφεσης". Ο δε ΟΠΕΚ έδωσε και τιμή΄-στόχο στα $135!!

Μα εάν έχουμε "ύφεση", οι μετοχές θα πάνε καλύτερα; Bear market rally όμως υπάρχουν και γι'αυτό τα λένε κι έτσι!

Τέτοιες περιόδους παρατηρείται μια συγκέντρωση του ανταγωνισμού (είτε σε κλάδους οικονομίας, είτε σε μετοχές), μια φάση της αγοράς όπου αυτή τείνει περισσότερο σε ολιγοπωλιακό ανταγωνισμό. [και μη μιλήσει κάποιος για ανταγωνισμό πριν μετρήσει πόσες εταιρείες έχει ο κάθε κλάδος της πραγματικής οικονομίας] Και είναι και ο φόβος του zaftheo: Πιθανολογείται δε ότι σε περίπτωση που οι αγορές επιδεινωθούν εκ' νέου η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση θα υποφέρει ελλείψει κεφαλαίων που θα τη στηρίξουν. Mπορεί να πει κάποιος ότι τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε μικρές και μεσαίες (market cap) εταιρείες θα στραφούν (ξανά) στις μεγαλύτερες, ενώ υπάρχουν και φήμες για νέα αναθεώρηση των δεικτών - στους οποίους επενδύουν τα διάφορα funds. Σκέψεις για ftse-20 σε 25 και ftse-40 σε 20...

Επομένως, μια περίοδο όπου σημαντικά κεφάλαια μετακινήθηκαν στα εμπορεύματα και ειδικά στο αγαπημένο τους πετρέλαιο μπορεί να εναλλαχθεί με τοποθετήσεις συγκέντρωσης εκ νέου των αγορών. Η επιλογή είναι στρατηγική και καθόλου βραχυπρόθεσμη. Περιμένω τις επόμενες τοποθετήσεις τουλάχιστον των "διαφανή" funds, όπως τα swf.

Σχόλια

19/07 12:49  zaftheo
Συμφωνώ με τα αναγραφόμενα φίλε geokalp.

Δικιά μου εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική εικόνα (διπλή κορυφή- κύματα ελιοτ κ.α) όπως επίσης και την ΕΝΤΟΝΗ ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, είναι ότι το πετρέλαιο κορύφωσε και έχει ΉΔΗ εισαχθεί σε BEAR MARKET ακόμη και αν δείξει σημάδια ανάκαμψης μέχρι τα 140 δολ/βαρέλι θα είναι απλώς το κύκνειο άσμα.

Επίσης πάγια θέση μου είναι ότι οι μετοχικές αγορές και το πετρέλαιο ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογες πορείες από τη μία γιατί οι υψηλές τιμές ενέργειας περιορίζουν τα εταιρικά κέρδη και από την άλλη γιατί μεγάλα κεφάλαια των μετοχικών αγοράν έχουν τοποθετηθεί αυτή τη περίοδο στα εμπορεύματα και δη στο πετρέλαιο.
19/07 13:04  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Είναι γνωστή η θέση μοy για ΜΕΙΩΣΗ :
FTSE20 ^ FTSE15 και FTSE40 ^ FTSE30
Αυτό που εξετάζουν πάλι δίνει άθροισμα 45, αλλά με δήθεν "αναβάθμιση" εταιτιών στον εικοσάρη, οποία βεβαίως οδηγεί αναγκαστικώς και σε αλχημείες στάθμισης της κεφαλαιοποίησης.
Με τις σημερινές συνθήκες καλύπτετεται πάνω από το 85% της συγκρότησης του FTSE20 με 10~12 μετοχές και το αντίστοιχο νομίζω ποσοστό με 20~25.
Ανεξαρτήτως αριθμητικών μεθοδεύσεων στις σταθμίσεις γνώμη μου είναι ότι ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις κεφαλαιοποιήσεις στον ίδιο Δείκτη.
Με τις "σκέψεις" οι οποίες παρουσιάσθηκαν, ουσιαστικώς καταργείται ο Δείκτης Μεσαίας και μετατρέπεται σε απλό προθάλαμο της "δήθεν Μεγάλης". Μεγάλης)
19/07 19:09  ΚΥΠΡΙνΟΣ
Mόνο μία διευκρίνηση,το πουλήστε τώρα στο -50 δεν το λέω εγώ σε εσάς,αλλά οι εκβιάζοντες τα PEF-ΗF και λοιπούς μοχλευμένους.
20/07 13:44  geokalp
zaftheo

το πετρέλαιο θα πρέπει να βοηθήσει, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν
20/07 13:45  geokalp
30φυλλε

ευχαριστώ για την ανάλυση
ενισχύεται το επιχείρημα για τους φόβους του zaf
20/07 13:48  geokalp
ΚΥΠΡΙνE

ορθή η διευκρίνηση
το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι