Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Stock Options (φόροι Ι)
1184 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008
19:47

Ινσάαλα το plan b!
Αλλά η εικόνα της πραγματικής οικονομίας δείχνει σμπαράλια...
Αν οι τραπεζίτες αυξήσουν το επιτόκιό τους - το μόνο εργαλείο εκτός από υποτίμηση (π.χ. $) που τους έμεινε - 2-3% ακόμα, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγάλες... Κι ο λογαρισμός θα πρέπει να πληρωθεί... Κι οι αδύναμοι δε θα αντέξουν να πληρώνουν...
Οπότε κάποιοι πραγματικά πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να πληρώσουν. Δεν εστιάζω στο φόρο υπεραξίας - που ο Μωραϊτάκης το θέτει στο ελληνικό πρότυπο εφαρμογής - αλλά στους φόρους. Ξεκινώ από κάτι που νομίζω ότι και η αγορά ορισμένες φορές τιμωρεί.
Δική μου πρόταση, τουλάχιστον 50% για πάνω από €50,000 ετησίως, και επιπλέον 5% για κάθε €50,000 ακόμα.

Σήμερα
Kατά της επιβολής φόρου υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών κερδών o ΣΜΕΧΑ
το φόρο θα κληθούν να καταβάλουν μόνο Έλληνες μικροεπενδυτές και όχι οι ιδιοκτήτες αμοιβαίων κεφαλαίων του Λουξεμβούργου ή υπεράκτιων εταιριών (offshore), καθώς και οι ξένοι επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε πλατφόρμες με βάση την εφαρμογή της MiFID.
Σε ό,τι αφορά τα stock options, ο ΣΜΕΧΑ τάχθηκε υπέρ της φορολόγησής τους, «ώστε να εξορθολογιστεί η διανομή τους»
τα ίδια κι εδώ κι εδώ

7/7/2008
Η φορολόγηση των stock options (δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών από εργαζομένους) που εισπράττουν τα στελέχη επιχειρήσεων περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. Τα stock options είναι μετοχές που προσφέρονται στα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή από αυτή που διαπραγματεύεται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.
Για την υπεραξία (το κέρδος) που προκύπτει από την πώλησή τους, τα μεγαλοστελέχη δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο δημόσιο.
Όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η υπεραξία των stock options αποτελεί εισόδημα δεδομένου ότι πρόκειται για παροχή σε είδος και θα πρέπει να φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή θα πρέπει τα ποσά αυτά να φορολογούνται με βάση τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με συντελεστή έως και 40%.
http://akioe.gr/default.asp?node=page&id=2870

Περσινή είδηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την φορολόγηση από την 1η Ιανουαρίου 2008 με συντελεστή έως και 40% των ειδικών μπόνους και της υπεραξίας των stock options (διάθεση δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών), τα οποία σήμερα απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολογία.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=309909

Επιπλέον διάβασμα
Οι δύο όψεις των stock options
Employee stock option - Wiki

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι