Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
1277 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012
14:51

Χαριτάκης Νίκος: Μια πρόταση για τις αποκρατικοποιήσεις
Αντιδρά η Tρόικα στις εξαγγελίες Στουρνάρα για νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις αποκρατικοποιήσεις - Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποδέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με σκοπό την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος
Επιφυλακτική η τρόικα για αποκρατικοποιήσεις μέσω ομολόγων

(διαβάστε παρακάτω μόνο εάν απεγκλωβίσετε το μυαλό σας από ιαχές τύπου "ξεπούλημα", "προδότες" κλπ)

Με δύο λόγια, η ιδέα του Στουρνάρα είναι η Ελλάδα να πουλάει δημόσια περιουσία με αντίτιμο ομόλογα ελληνικού δημοσίου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν πχ. ο ΟΠΑΠ είναι πουληθεί για €1δισ., η κυβέρνηση θα μπορεί να πληρωθεί με ομόλογα τρέχουσας αξίας €1δισ. που όμως στη λήξη τους (2022 ή 2032) αξίζουν πχ €3δισ ενώ γλιτώνει και τους τόκους που είναι να πληρώνει μέχρι τότε.
Πρόκειται για καθαρή αποπληρωμή χρέους, το οποίο θα σημαίνει λιγότερα βάσανα για τους επόμενους, πχ τα παιδιά μας.

Ο αντίλογος προτείνει το τίμημα των πωλήσεων να γίνεται με μετρητά, έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να καλύπτει και άλλες ανάγκες, εκτός του χρέους, πχ μισθούς και συντάξεις.

Από μια άλλη οπτική, με το σχέδιο Στουρνάρα μπορεί το κράτος να δηλώσει αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων το 2013 ή το 2014 αλλά η επόμενη γενιά θα έχει στο κεφάλι της λιγότερο χρέος για να ανησυχεί.
Εάν οι πωλήσεις γίνουν μόνο με μετρητά, εξασφαλίζονται πχ οι μισθοί και οι συντάξεις, όμως οι επόμενες γενιές θα έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερους φόρους και λιγότερες κοινωνικές παροχές.

Φτάνουμε σε σημεία που οι αποφάσεις είναι τέτοιας μορφής.

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
2046 αναγνώστες
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012
14:37

 

 

 

Ορισμένους μήνες το ύψος του ELA διαφέρει από τις δημοσιεύσεις των δημοσιογράφων, πχ η έναρξη του ELA τοποθετείται τον Αύγ.'11 ή τον Δεκ'11 δημοσιεύθηκε ότι το ύψος του ELA ανήρθε στο ποσό των €38δισ.

Το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης επιβεβαιώνεται από αντίστοιχους υπολογισμούς αναλυτών της LIEBOR-Barclays (FT:Secret €100bn aid props up Greek banks http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a7087224-a360-11e1-ab98-00144feabdc0.html)

 

 

Μια εξέλιξη - προφανώς όχι και τόσο ικανοποιητική για τις ελληνικές τράπεζες - είναι ότι η βοήθεια του ευρωσυστήματος μέσω ΤτΕ/ELA εμφανίζεται στις τελευταίες τρεις λογιστικές καταστάσεις στο κονδύλι "Λοιπές απαιτήσεις σε ευρώ έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων ζώνης ευρώ" και όχι στο κονδύλι "Λοιπά στοιχεία ενεργητικού", όπως εμφανιζόταν εξαρχής

Σημειώνεται ότι η αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών δείχνει να ακολουθεί (συσχέτιση) το εγχώριο "σύνολο καταθέσεων και ρέπος", όχι μόνο των "καταθέσεων και ρέπος νοικοκυριών και επιχειρήσεων"

παλαιότερο σχετικό: ELA Sundry ΤτΕ

 

Για καλύτερη συνειδητοποίηση των μεγεθών, το παρακάτω γράφημα δείχνει την εξέλιξη της χρηματοδότησης των ισπανικών και ιταλικών τραπεζών από την ΕΚΤ

 

 
 and counting...
 
Σχετικές μετοχές:
ΑΛΦΑ ΕΛΛ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ
Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
817 αναγνώστες
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012
13:33
 
Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1119 αναγνώστες
Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012
15:03

Ακούστηκε τις προηγούμενες ημέρες, πχ Κοτρώτσος στον RealFM, ότι η νέα νέα κυβέρνηση έριξε την τιμή του Αστέρα Βουλιαγμένης στα €160εκ. Επίσης, υπάρχουν δημοσίευματα για τιμή "σφυριού" και στην ΕΒΖ με €40εκ.

Δεν ξέρω εάν αληθεύει ότι η αντικειμενική αξία του Αστέρα είναι περίπου στο €1δισ, βρήκα με μια εκτίμηση ότι μπορεί να ανέρχεται έως και €1,5δισ - Αξία.

Με τη "στρογγυλή" αντικειμενική αξία να ισχύει, η τιμή τοποθετείται στο 16% της αντικειμενικής...
(εάν ισχύει το €1,5δισ. είμαστε σε νούμερα που θεωρούν ότι έχουμε ΗΔΗ βγει από το ευρώ!: 10%)

Δεν μπορώ να κάνω παρόμοιους υπολογισμούς για την ΕΒΖ, φαντάζομαι ότι τα €40εκ. θα αντιστοιχούν στα χωράφια της... μπορεί και όχι...

Μια ματιά στα ελληνικά ομόλογα, ειδικά τώρα που ..πέρασε καιρός από το PSI και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη άποψη (9/3/12: αμέσως μετά το PSI @ 20-25%).
Όλοι μπορούν να διαβάσουν ότι βρίσκονται περί το 10-15% και διάφορα volture funds ελπίζουν να πουλήσουν στο 16-17%.

 


Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1072 αναγνώστες
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012
15:01

 

Εάν υπάρχει λογική εξήγηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, η κλιμάκωση της δέσμευσης ίσως να μπορεί να την αποδώσει: οι άνθρωποι παίρνουν λάθος αποφάσεις στηριζόμενοι στις αποφάσεις που έχουν λάβει στο παρελθόν, κυρίως ως προϊόν νέας επιβεβαιώσης των προηγούμενων αποφάσεων. Όταν έχουμε να κάνουμε με επενδύσεις είναι συναφής η γνωστή φράση "Throwing good money after bad".

Σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκεται η ΟΝΕ. Έχουν περάσει δύο χρόνια από το Καστελόριζο και ο ευρωπαϊκός τρόπος επίλυσης διαφορών και προβληματων έχει διανύσει μικρή απόσταση. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο τα βήματα είναι σχεδόν μηδέν (το PSI θεωρείται ..μεμονωμένο περιστατικό ενώ επωμίστηκε κυρίως από τους ίδιους τους Έλληνες). Η κατάσταση όμως έχει προχωρήσει χωρίς να έχουν γίνει τα απαιτούμενα, έχει χαθεί αρκετός χρόνος και πλέον η κατάστασης έχει φτάσει στην Ισπανία, με την Ιταλία ακολουθεί από πίσω.

Το ευρωπαϊκό δίλημμα τοποθετείται πλέον ως περισσότερη ενοποίηση ή διάλυση.

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Γερμανίας. Εκείνη είναι η οποία μπορεί να πείσει τους μικρούς βόρειους εταίρους προς τη κατεύθυνση της ενοποίησης, αλλά πρώτα πρέπει να το αποφασίσει η ίδια, παραδίδοντας επιπλέον εθνικές αρμοδιότητες στην ΕΕ/ΟΝΕ καθώς θα διορθώνει τους φραγμούς που αποδεδειγμένα θα τεθούν από το δικό της Συνταγματικό Δικαστήριο. Επιπλέον, θα πρέπει να πείσει τους ίδιους τους πολίτες της για τα ωφελήματα μιας τέτοιας ενοποιητικής διαδικασίας. Ολλανδοί και Φινλανδοί θα πειστούν μόνο εάν η Γερμανία δείξει αποφασιστικότητα.

Ο οδικός χάρτης μας έρχεται και εδώ από το ΔΝΤ, το οποίο ανακοίνωσε εχθές την έκθεσή του για την οικονομία της ΟΝΕ ενώ χαρακτηριστικές είναι οι κραυγές του Μόντι: "εάν η σύνοδος αποτύχει να επιλύσει τα προβλήματα γρήγορα, «η κοινή γνώμη, αλλά και η γνώμη των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων… θα στραφεί ενάντια σε αυτήν την μεγαλύτερη ενοποίηση»".

Η μοίρα της Ευρώπης είναι πλέον μπροστά στα μάτια μας, με μόνα ερωτήματα το "πως" και το "πότε".

 

 

 


Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<5678910111213>Τελευταία»

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι