Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
1055 αναγνώστες
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012
22:40

Στο Capital δημοσιεύθηκε άρθρο σχετικά με το εβδομαδιαίο δελτίο της Άλφα που ξεκινάει όπως παρακάτω:

Αιχμές κατά της τρόικας και της πρακτικής της να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, αφήνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. Όπως σημειώνει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της...

Στο δελτίο θα διαβάσετε τις επιτυχίες των δημοσίων οικονομικών, πχ τα έσοδα πάνε πολύ καλύτερα από ότι η τρόικα προέβλεψε τον Φλεβάρη και ότι οι πρωτογενείς δαπάνες πάνε ακόμα καλύτερα.

Σημειώνω δύο σημεία από τα όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Άλφα:

(1) σελίδα 1, δεξιά στη μέση

"Σήμερα, όμως, είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά (€11.5δισ) πιθανότατα θα μπορούσαν να μετριασθούν. Εκτός και εάν η οικονομία οδηγηθεί σε νέα κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ και το 2013 και το 2014, που δεν είναι απίθανο εάν συνεχισθούν οι καθυστερήσεις στην λήψη μέτρων αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας."

Μιλάει για κατάρρευση της οικονομίας το 2013-2014 εάν καθυστερήσουν αναπτυξιακά μέτρα...

(2) σελίδα 2, στη τελευταία παράγραφο ενότητας πριν την Παγκόσμια Οικονομία

"Εάν η Τρόικα επιμένει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των ισορροπιών που διαμορφώνονται."

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΑΝ Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ; ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ;

 

 

 

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
592 αναγνώστες
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012
16:01

Μια καλή παραμονή είναι η σημερινή, επέτειος μάλιστα της 11/9.
Αύριο έχουμε τη κρίσιμη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με το πόση εξουσία μπορεί να δοθεί στα ευρωπαϊκά όργανα, σε σχέση με το γερμανικό "βασικό νόμο" (Σύνταγμα, ελληνιστί: κουρελόχαρτο), και τις ολλανδικές εκλογές. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, συγκροτούνται επιτροπές για τις γερμανικές ..αποζημιώσεις.

Οι συνέπειες για το ελληνικό ζήτημα, της διάσωσης των €240δισ., ενδέχεται να είναι σημαντικές. Η χώρα μας αποτελεί ένα μέγεθος περίπου το μισό της κεφαλαιοποίησης της Apple, στεκούμενη σε ένα εξαιρετικό οικόπεδο απέναντι από περιοχές που φλέγονται, και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όμως και αυτοί που αποφασίζουν δείχνουν να "κάθονται στο φράκτη" και αφήνουν το χρόνο να προχωρήσει.

Ο χρόνος που περνάει είναι καθοριστικός: η ύφεση έχει φτάσει να τρώει το υγιές κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, αυτό που παράγει, την ώρα που κανείς ημεδαπός και αλλοδαπός δεν αισθάνεται ελεύθερος. Προτάσεις για τη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού λόγω παράτασης εφαρμογής των "μέτρων κάσας" δεν βοηθούν ιδιαίτερα.

 

..

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
856 αναγνώστες
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012
13:57

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε τα μουμουεεε να σκιαγραφούν την αγιογραφία του Αντώνη Σαμαρα, σαφώς επηρεασμένα από την αποκόλληση του ματιού του.
Σαφέστατες οι προσπάθειες του ΔΟΨ, αφού έβαλε τοποτηρητή τον υιό, να διανθίσει σε καθαρεύουσα γλώσσα, ανίκητη στα αυτιά του χαϊδεμένου λαού, την εικόνα του νέου πρωθυπουργού: Αρχη άνδρα δείκνυσι, απόλυτα συναφείς και οι τοποθετήσεις του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου παράγοντα για τις ελληνικές εξελίξεις (λινκ σημερινού Κερδοσκόπου).

Οι λόγοι είναι δεδομένοι: από τη μία, ο νέος πρωθυπουργός διαθέτει πολύ μικρό πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα εξαργυρωθεί στο βωμό των μέτρων πολύ γρήγορα (πχ ο ΓΑΠ διέθετε πολλαπλάσιο, ικανό να τον κρατήσει 17-18 μήνες, ουσιαστικά 14 μήνες, στην πρωθυπουργία), από την άλλη, (η αλλοδαπή και η εγχώρια ελιτ) δεν έχουν κάποιον άλλο να συνεχίσει το κάρο στη λάσπη! Είναι ο μόνος που μπορεί να πάρει το επόμενο πακέτο μέτρων.

Σχετικά με το τελευταίο πακέτο μέτρων. Τα σαββατόβραδα στα τέλη της δεκαετίας του '80 η σειρά Moonlighting [μέρα που είναι σήμερα] έβαζε στα σπίτια της χώρας το αμερικάνικο μοντέλο του τρόπου ζωής, το οποίο και επιβλήθηκε άνετα. Η επέλαση των τουρκικών σήριαλ σηματοδοτεί το διαμορφούμενο και μελλοντικό εγχώριο βιοτικό επίπεδο, ύστερα και από την επερχόμενη λαίλαπα των επόμενων μέτρων, που δεν θα είναι τα τελευταία (οι δημοσιονομικές αποκλίσεις θα φέρουν νέα). Το βιοτικό επίπεδο, ενώ ΉΔΗ εκτιμάται ότι επέστρεψε στη δεκαετία του '70 (ΙΝΕΓΣΕΕ και αγορά αυτοκινήτου), αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του '60.


Ένα ενδεχόμενο προσχώρησης βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προς το ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη πολιτική σκυτάλη με ορατή μόνο την δημιουργία ενός νέου κεντρώου μεταρρυθμιστικού σχηματισμού. Ο αδύναμος Σαμαράς πρέπει να κρατηθεί μακιγιαρισμένος για όσο αντέξει.

 

 
 
 
 
 
  ...
  
Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1041 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012
12:23

 

Εκκίνηση με Γιούνκερ
Στο Μνημόσυνονιο Ι, στο Μεσοπρόθεσμο Ι, στο Μνημόσυνονιο ΙΙ και το PSI, είχαμε παρέλαση χαμηλότερων θεσμικών στελεχών από τον Γιούνκερ [το μακροβιότερο στέλεχος της ΕΕ/ΟΝΕ], συνήθως τον Όλι Ρεν. Προφανώς τότε ήταν "αγγούρι", το Μεσοπρόθεσμο ΙΙ δείχνει να φέρνει σε "καρπούζι"...
ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική απρέπεια η άρνηση Γιουνκέρ να συναντηθεί με τον Α. Τσίπρα

Όπως έχει επισημάνει μέχρι και Το Βήμα, [Καρακούσης, 3/8:] "Το τίμημα του ευρώ δεν μπορεί να είναι απεριόριστο" καθώς η εγχώρια κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελευταίο "μεγάλο" πακέτο μέτρων (έχει κι άλλα...), το οποίο κοστολογείται από τα €11.5δισ και φτάνει μέχρι τα €17δισ., με κερασάκι στη τούρτα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος για όλους, σταδιακά από το 2013. Προκειμένου να μετριασθούν οι οικονομικές επιπτώσεις, η εγχώρια τρόικα ζητάει επιμήκυνση της εφαρμογής κατά 2 χρόνια (ο Κουβέλης μέχρι το 2016, με τη τελευταία δόση του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη για την 29/2/2016), κάτι που απαιτεί κονδύλια από €15δισ έως €40δισ..

Φωνές που εκτιμούν ότι η επιμήκυνση κυρίως θα απλώσει την ύφεση σε περισσότερα χρόνια, επιτείνοντας το θανάσιμο σπιράλ [ύφεση => νέα μέτρα => αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων => αποκλίσεις => νέα μέτρα =>ύφεση κοκ] δεν ακούγονται, θεωρείται πλέον δεδομένο και αποδεκτό(!) ότι θα πηγαίνουμε προς τα κάτω ΚΑΙ για τα επόμενα 2-3 χρόνια (Αντώναρος, ΝΔ, 25/7), όταν ο τεχνοκράτης Παπαδήμος έσκιζε τα ρούχα του ότι θα έχουμε ανάπτυξη από το τέλος του 2013 και τώρα εκτιμάται ύφεση -2.5% έως -4% για το 2013.

[Moody’s και Fitch βλέπουν «δύο ταχύτητες» για την έξοδο από την κρίση: Ιταλία-Ισπανία-Πορτογαλία το 2013, Ελλάδα-Ιρλανδία μέχρι το 2016]

Προκειμένου να καμφθούν οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις [Dutch FinMin de Jager not in favour of more time for Greek budget cuts], η Ελλάς-Ελλάς χάραξε μια εθνική γραμμή: Σαμαράς στη Bild: «Το μόνο που θέλουμε είναι λίγος αέρας να ανασάνουμε για να τρέξει η οικονομία». Το πρόβλημα δεν είναι τόσοι οι αντιδράσεις των ευρωπαίων, όσο η διαδικασία ψήφισης ενός νέου πακέτου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, οπότε η όποια εφαρμογή μιας επιμήκυνσης χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είναι πιθανό να μεταφραστεί σε δημοσιονομικό κενό €20-40δισ.. Εντάξει, υπάρχει και η ΕΚΤ και εκτιμάται ότι ένα OSI €100 δις θα ήταν η τέλεια λύση, όμως μια τέτοια "διευκόλυνση" ενδέχεται να οδηγεί μοιραία στην θεωρία της "ειδικής (ανίατης) περίπτωσης".

Το παράδειγμα "τακτοποίησης" ενός τέτοιου κενού προέρχεται από την Καλιφόρνια (7η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη), η οποία εξέδωσε υποσχετικές (IOUs) ποσού περίπου $2δισ. προς υπαλλήλους, προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών. Στη περίπτωση της Ελλάδας, το αντίστοιχο ποσό πρέπει τουλάχιστον να ..δεκαπλασιαστεί προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και ενώ στη Καλιφόρνια, τα IOUs ήταν δεκτά στις τράπεζες έστω για μερικές μέρες, στην Ελλάδα θα χρησιμεύσουν αποκλειστικά για τη πληρωμή των φόρων και της ΔΕΗ. Σχετικά δημοσίευματα υπάρχουν και παρόμοιες εκτιμήσει αναλυτών έχουν γίνει αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν ονομάζεται "τακτοποίηση".

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς ζητά η ηγεσία της Ευρώπης από την Ελλάδα: By Jean Pisani-Ferry: Europe should choose whether it wants Greece in or out / Η Ευρώπη επιτέλους να αποφασίσει για Ελλάδα
Η πόρτα πρέπει είτε να μείνει ανοικτή είτε να κλείσει. Πριν αποφασίσει οριστικά ο εγχώριος λαός τι ακριβώς επιθυμεί ο ίδιος.

παράρτημα: όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρώπη
ο παρακάτω πίνακας δημοσιεύτηκε στην Washington Post στις 11-Ιουλίου-2012, αρκετές μέρες πριν οι εγχώριες εφημερίδες γράψουν κάτι σχετικό, πχ στα 67 έτη από το 2015.

Retirement ages in the Euro zone and the U.S.
Sources: Government pension agencies, Organization for Economic Cooperation and Development. The Washington Post.


Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
681 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012
13:06

 

Kρίση χρέους και Συρία στο ραντεβού Μέρκελ - Ολάντ την Πέμπτη
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συζητήσει σχετικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη καθώς και για την σύρραξη στη Συρία, στις 23 Αυγούστου, στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, δύο ημέρες πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ αποχωρούν άπρακτοι από τη Συρία εν μέσω βίας
2009: Η Ρωσία ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με μόνιμες ναυτικές βάσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.
 
Η Αραβική Άνοιξη δε λέει να σταματήσει, η Συρία αποτελεί τη χειρότερη έκφανσή της καθώς διεξάγεται ένας κανονικός πόλεμος με τη καθαρή συμμετοχή Τούρκων και Ρώσων, ενδέχεται και ακόμη περισσοτέρων... Ο Ομπάμα έχει εκλογές για να εμπλακεί όμως έβαλε κόκκινη γραμμή: Τελεσίγραφο σε Άσαντ για χρήση χημικών όπλων, για τα υπόλοιπα έχει αφήσει τη Τουρκία, η οποία όμως μάλλον τα έχει βρει σκούρα: η Συρία εκβιάζει με τους Κούρδους και η Ρωσία έχει δυνατά αεροπλάνα.

Περίεργη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στην Αίγυπτο όπου ο πολιτικός Μορσί έδιωξε τους δύο στρατηγούς, ο ένας μάλιστα ήταν ο de facto αρχηγός κράτους μετά τη πτώση Μουμπάρακ και σχεδόν την ίδια ώρα εκδήλωσε επιθυμία να επισκεφτεί το Ιράν...
Την ίδια στιγμή ο Αχμεντινετζάντ δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι καρκίνος που σύντομα θα εξαφανιστεί.
Ένα ισραηλινό κράτος δεν θα αντέξει τη πίεση της Αιγύπτου των 80εκ., μια πίεση που συνεχίζεται καθώς έχουμε μετακινήσεις αιγυπτιακών στρατευμάτων και πυράλων στα σύνορα με το Ισραήλ.
Αναλυτές σημειώνουν ότι πρόκειται για εκβιασμό των Αιγυπτίων στους αμερικανούς για να ..πάρουν δάνειο από το ΔΝΤ για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις!

Από την άλλη, το Ισραήλ συνεχίζει να πιέζει για το Ιράν: σενάρια, μέχρι και συζήτηση στη βουλή για αεροπορική επιδρομή, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Από το γεωπολιτικό ρίσκο και το Ιράν δεν ξεφέυγουν ούτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες: Deutsche Bank investigated in U.S. over Iran: New York Times - Υποπτες τράπεζες για σχέσεις με το Ιράν

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Μέρκελ - Ολάντ θα συζητήσουν και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όπου αγκάθι παραμένει η Ελλάς, η ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται εγγύτερα στη Μέση Ανατολή, αποτελεί κατεξοχήν αεροπορικό και ναυτικό βραχίονα της Αμερικής, και η οποία εάν αποσταθεροποιηθεί ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει, πχ 5.500 Λίβυοι τραυματίες από το Δεκέμβριο 2011 και συνέχεια το 2012 σε κλινικές των Αθηνών με το ελληνικό κράτος να συνεισφέρει 50% στα έξοδα και τους ξενοδόχους να έχουν να λαμβάνουν.
Οι αμερικανικές ανησυχιες για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχουν εκδηλωθεί έντονα από το προηγούμενο μήνα με την επίσκεψη Γκάιτνερ στο νησί που έκανε διακοπές ο Σόιμπλε.

Δεν είναι μόνο τα οικονομικά, η κυριαρχία παραμένει στα χέρια της στρατιωτικής ισχύος και στη διατήρηση ή/και επέκταση των ζωνών επιρροής. Το ερώτημα είναι απλό: η Ελλάς σώζεται εάν η κατάσταση στη Συρία εκτραχυνθεί; Τα σενάρια πίεσης του Ιράν, που λογικά ακολουθεί, περιλαμβάνουν μια σταθεροποιημένη Ελλάδα; Η ένταση και ο πόλεμος ευνοούν τη χώρα;
Μη ρωτάτε μόνο πόσο μπορούμε να το εκμεταλλευθούμε... η διπλωματική μας πυγμή συνήθως εξαντλείται σε συντεχνιακά θέματα του ναυτιλιακού κλάδου...

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<456789101112>Τελευταία»

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι