Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
910 αναγνώστες
Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012
13:57

 

Το παρακάτω γράφημα δείχνει μια κρίσιμη παράμετρο του "δημοσιονομικού γκρεμού/κενού" (fiscal cliff):
το μερίδιο του εισοδήματος των πιο πλουσίων της Αμερικής (ΤOP 1%), ως ποσοστό του εισοδήματος όλων στην Αμερική, σχετίζεται (υπερβολικά) πολύ με τη κίνηση του S&P500
Το γράφημα περιλαμβάνει τέσσερις δεκαετίες και η συσχέτιση είναι πολύ έντονη ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες (1990-2010)Συνεπώς, μπορεί να γίνει μια εκτίμηση για το πως κινηθεί ο S&P500 σε σχέση με την πορεία που θα έχει η ανισότητα κατανομής των εισοδημάτων στην Αμερική
Εάν η ανισότητα διατηρηθεί και αυξηθεί, δηλαδή το πλουσιότερο 1% συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να κερδίζει ολοένα και περισσότερο, ο S&P500 θα κινηθεί αντίστοιχα προς τα επάνω
Σε αντίθετη περίπτωση, ο αμερικάνικος χρηματιστηριακός δείκτης θα επηρεαστεί αρνητικά και θα κινηθεί ..νότια εάν υπάρξει καλύτερη κατανομή του εισοδήματος στην αμερικάνικη οικονομία
Αυτό είναι το συμπέρασμα από την επεξεργασία των στοιχείων του παρελθόντος και επιχείρημα του OWS


δημοσιονομικό "θέμα"
Η κύρια διαφωνία είναι από ποια εισοδηματική κλίμακα θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να αυξηθούν οι φόροι για όλους ενώ οι Δημοκρατικοί προτείνουν η αύξηση της φορολογίας για εκείνους που κερδίζουν κάτω από 250.000 μέχρι 400.000 δολάρια ετησίως. Επιπλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να υπάρξουν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών από αυτές που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.
Πάντως, ο Obama – και παρά τις δραματικές ώρες – εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Γερουσία θα αποτρέψει το δημοσιονομικό γκρεμό (πρόκειται για την αυτόματη ισχύ μέτρων αύξησης της φορολογίας και μείωσης των δαπανών, ύψους 600 δις δολαρίων), αν και δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους Ρεπουμπλικάνους για το αδιέξοδο που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. «Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η βασική τους προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουν ότι αντιμετωπίζουν το έλλειμμα με σοβαρό τρόπο, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να εξασφαλίσουν ότι θα προασπίσουν τις φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους» είπε ο Obama, μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
1028 αναγνώστες
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012
16:34

 

Σήμερα μπορείτε να φωταγωγήσετε τα σπίτια σας, να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί (και χύμα αγιωργίτικο μια χαρά είναι), να πάρετε αγκαλιά τους αγαπημένους ανθρώπους σας. Γιατί εγκρίθηκε η δόση του δανείου από τη τράπεζα και τους πιστωτές.

Οι τελευταίες ώρες και η μέρες έβγαλαν πολλές αποφάσεις, μαζί τους και το ελληνικό ζήτημα που αφήνεται να προχωρήσει στο 2013 (γρουσούζικο).
Εποπτεία τραπεζών, φόρος Tobin από Ευρωκοινοβούλιο, προϋπολογισμός ΕΕ, FED και Mπεν, νέα πλημμυρίδα δολλαρίων και νέα ομολογία αποτυχίας. 

Κινέζικα μαχητικά παραβιάζουν τον ιαπωνικό εναέριο χώρο, η Συρία εξαπολύει τους αρχαίους Scud εναντίον των ανταρτών τώρα που η Τουρκία λαμβάνει Patriots, η Β.Κορέα εξαπολύει πύραυλο, ο Τσάβες πεθαίνει, συνεχίζεται η "ανακατοσούρα" στην Αίγυπτο.
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που η Ελλάς πήρε τη δόση, έγινε εμφανές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ανάψτε τα φώτα, πείτε το κρασί και δώστε τις αγκαλιές, το αύριο της δόσης θα είναι πολύ πολύ χειρότερο από το σήμερα και το χθες.

υ.γ. μια φίλη περιμένει να ξεφαντώσει όταν το χρέος υπερβεί το 200%ΑΕΠ, προτιμώ το σήμερα

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
907 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012
16:37


 


το έγγραφο όπου στηρίχθηκε η απόφαση του eurogroup
μιλάμε για αστειότητες
όμως δεν είναι αστειότητα, είναι απλά ο ίδιος τρόπος σκέψης με εκείνον που η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ [τότε, το 1998, προέβλεπαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα έπεφτε στο 60%ΑΕΠ το ..2007: [σελίδα 101] Ως προς το χρόνο που θα απαιτηθεί για τη μείωση του λόγου του χρέους στην τιμή αναφοράς 60% … εάν τα επόμενα έτη διατηρηθεί το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 1998 (-2.2% του ΑΕΠ) … η τιμή αναφοράς 60% θα επιτευχθεί το 2034. Εάν διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 1998 (6.8% του ΑΕΠ), ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί σε κάτω από 60% σε δέκα έτη [2007]. Τέλος, εάν κάθε χρόνο από το 1999 και μετά ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός, ο λόγος του χρέους θα μειωθεί στο 70.6% σε δέκα έτη και θα φθάσει στο επίπεδο αναφοράς 60% το 2011.]

είναι ζουμερό το έγγραφο

παρακάτω, οι εκτιμήσεις της JP Morgan (https://mm.jpmorgan.com/EmailPubServlet?h=783r7tpk&doc=GPS-998942-0.html)
κοιτάχτε τες καλά διότι μοιάζει σα να έκαναν χρήσεις αυτών των εκτιμήσεων για τη προχθεσινή απόφαση, τα νούμερα είναι πάρα πολύ κοντά, πχ χρέος 122.7% το 2020

 

μοιάζει στη συγκλίνουσα εκτίμηση για σταθεροποίηση της ύφεσης το 2014

 

όμως υπάρχουν 1234567 παράδοξες υποθέσεις, πχ η Ελλάς θα έχει ανάπτυξη 4% από το 2015 έως το 2022... ΟΣΟ θα είναι το ποσό των ..αποκρατικοποιήσεων την ίδια περίοδο..

 

3. καθώς διαβάζω ότι "Τα ομόλογα τα οποία θα πρέπει να επαναγορασθούν τελούν υπό το βρετανικό δίκαιο και όχι το ελληνικό" και την ατάκα του έλληνα τραπεζίτη "Αυτό είναι εντελώς... χαζομάρα. Κάνουν άλλη μία αναδιάρθρωση του χρέους επειδή τα έκαναν μαντάρα την πρώτη φορά και τώρα κάνουν τη χαζομάρα για δεύτερη φορά" μου γεννάται η πρώτη απορία.
Γιατί δεν κάνουν επαναγορά απευθείας από την ΕΚΤ; Έχει απόθεμα ομολόγων...
Δίνω απάντηση, διότι έχουν βρει το τρόπο να μη βγάλει η ΕΚΤ (μεγάλο) κέρδος, ενδέχεται να το κρατούν για back-up. Ενδέχεται όμως να έχουν άλλες σκέψεις.

Συνεχίζουμε. Επιθυμούν επαναγορά μόνο ομολόγων PSI, ήτοι αυτά που είναι σήμερα το σημαντικότερη απαίτηση έναντι του ελληνικού δημοσίου, τα οποία επιθυμούν ουσιαστικά να κουρέψουν, με τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι αυτοί που θίγονται περισσότερο.
Από τη μία έχουμε "συνέχεια στη τιμωρία", από την άλλη έχουμε ένα ακόμα μοχλό πίεσης προκειμένου να απαξιωθούν ακόμα περισσότερο όσοι θίγονται. Θεωρώ ότι είναι οι συντάξεις ο κύριος στόχος. Δε γίνεται ένας μέσος συνταξιούχος να αμοίβεται 100% περισσότερο από έναν που είναι στο ξεκίνημα της εργασιακής ζωής του [μεταρρύθμιση]. Και η τιμή του δεύτερου έχει φτάσει σχεδόν στο πάτο, όμως θα πάει λίγο χαμηλότερα από 1-Απρ-2013.

Ας πούμε ότι το ελληνικό δημόσιο κατορθώνει να αποκτήσει όλα τα ομόλογα PSI. O δρόμος είναι μετά ανοικτός είτε για να μην ξαναπληρωθεί άλλο ομόλογο εκτός PSI, ήτοι χρεοκοπία, είτε για να γίνει ένα σοβαρό κούρεμα του χρέους προς τους υπόλοιπους, δηλαδή OSI. To δεύτερο αποτελεί το κοινό τόπο πλέον όλων, το πρώτο όμως θα φέρει επίσημα, με τη βούλα, το ελληνικό δημόσιο στη κατάσταση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός ευρώ, χωρίς όμως το "κούρεμα". Κάπου εκεί εμπλέκονται και πάλι τα cds...


υ.γ. τι γράφει σχετικά ο Βαρουφάκης
Δεν είναι η πρώτη φορά που η επαναγορά χρέους συζητείται ως αντιπερισπασμός για να μην αποκαλυφθεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης για πραγματική λύση. Δείτε εδώ. Το μόνο που ακούσαμε είναι ότι θα προσφέρουν στους ομολογιούχους τιμές όχι μεγαλύτερες από εκείνες που ίσχυαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα. Το ερώτημα βέβαια τίθεται: Δεδομένου ότι τα ομόλογα αυτά, που εξέδωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου στο πλαίσιο του PSI, δεν κουρεύονται, γιατί κάποιος να τα πουλήσει στις τιμές της περασμένης Παρασκευής όταν κάποιος άλλος του δίνει περισσότερα; Ποιος άλλος; Τα hedge funds των οποίων τα σάλια τρέχουν με την ιδέα ότι θα τα αγοράσουν με έκπτωση και μετά, όπως έκαναν με την Αργεντινή πρόσφατα, θα τρέχουν το ελληνικό δημόσιο (ελέως αγγλικού δικαίου – αχ κ. Βενιζέλο!) στα δικαστήρια του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης ζητώντας όλα τα κτήρια των πρεσβειών της Ελλάδας ανά τον κόσμο αν δε αποπληρωθουν εκατό τοις εκατό.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1814 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012
14:38

 

Η μελέτη δεν έλαβε την δημοσιότητα που έπρεπε ενω θα έπρεπε να συνδιαστεί με τη mea culpa του ΔΝΤ

Παρακάτω το πακέτο μέτρων όπως το υπολόγισε - δεν έχουν υπολογιστεί ποσά που αναφέρονται σε νεότερα δημοσιεύματα, τα οποία αυξάνουν το ύψος μέτρων για το 2013


Τα αποτελέσμα των επιπτώσεων σε διάφορα σενάρια, τα 1.1 και 1.2 χωρίς επιμήκυνση, τα υπόλοιπα με διάφορες προσαρμογές για επιμήκυνση


Όταν στο καλύτερο σενάριο οι υφεσιακές επιπτώσεις θα επηρεάσουν κατά 10% το ΑΕΠ, με κεντρικό σενάριο περίπου 15%, ενώ στο χείριστο βαθμό φτάνει στο 21.3%, και αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα σε υπολογισμούς που αθροίζονται στο 8.3%...
η μελέτη υπολογίζει, σε κάθε περίπτωση, θετικούς ρυθμούς ΑΕΠ το 2015...

Μερικές αντιδράσεις: "κραχ", "πόλεμος", "δραχμή", "λουκέτο", "φτωχοποίηση", "τίποτε δε θα είναι πια το ίδιο", "το πρόγραμμα δε βγαίνει", "δε θα αντέξει το πειραματόζωο"

υ.γ. τα σενάρια όσον αφορά τις επιπτώσεις στο χρέος ή τα χρήματα που απαιτεί η επιμήκυνση καλύτερα να μην συζητηθούν

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
556 αναγνώστες
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012
17:32
Με αφορμή τη σημερινή δημοσίευση των στοιχείων από τη ΤτΕ, πληροφορούμαστε από το σχετικό δελτίο τύπου, οτι η χώρα μας απολαμβάνει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για δεύτερο κατά σειρά μήνα, τον Αύγουστο του 2012, παρακάτω η εικόνα των εξαγωγών και των εισαγωγών αγαθών της Ελλάδας χωρίς καύσιμα και πλοία (περίοδοι Ιαν-Αυγ κάθε έτους)
Μια καλή εικόνα των συνεπειών της κρίσης και των επιπτώσεων της εφαρμοζόμενης πολιτικής

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<2345678910>Τελευταία»

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι