Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
865 αναγνώστες
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013
14:38

Οι κάτοικοι της Ελλάδας θεωρούνται δικαίως χρυσόψαρα, η μνήμη τους χάνεται μόλις κάνουν το γύρο της γυάλας.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα στο BBC είναι από εκείνες που δίνουν ελπίδα για το αύριο. Συνεπώς, πρέπον θα ήταν να τις φυλάξουμε. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουμε μάθει από τα προηγούμενα παθήματα και σίγουρα ένα δείγμα της προόδου μας ως κοινωνία είναι ότι τοποθετήθηκε ένας τεχνοκράτης, ένας μη-πολιτικός, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Στουρνάρας δηλώνει:
«Υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, φως στην άκρη του τούνελ»
«Η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, είναι τώρα πολύ μικρή»
«Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την οικονομία. Από τις αγορές, υπάρχει πολύ περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση πληρώνει τις καθυστερούμενες οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Επομένως, όλοι οι δείκτες είναι θετικοί. Είμαστε στα δύο τρίτα της διαδρομής προς το στόχο. Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν».
«Προς το τέλος του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη»
«Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτό θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης στην Ελλάδα»
«θα καλωσόριζα μια μείωση του χρέους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Αλλά θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις ζημιές για τις άλλες πλευρές»
«Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, στα επιδόματα και τις συντάξεις»

Από την άλλη μεριά έχουμε τη Μoody's. Πρόκειται για την εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης με το μεγαλύτερο prestige στη Wall Street, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι συναλλασόμενοι στις χρηματαγορές την τοποθετούν υψηλότερα από έναν αμερικάνο δημόσιο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών. Η υπόληψή της - δικαίως - έφτασε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα ύστερα από το κραχ του 2008.

Η Moody's, σχετικά με την ελληνική οικονομία, εκτιμά:
Ο κίνδυνος μιας ακόμα χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλός λόγω των σημαντικών κινδύνων που υπάρχουν με τη μορφή της αδύναμης οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος. ... υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα. η πιθανότητα μιας ακόμη χρεοκοπίας στο υπάρχον χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλή, δεδομένων των κινδύνων εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος οικονομικής στήριξης, των ιδιαίτερα αβέβαιων οικονομικών προοπτικών ανάπτυξης της χώρας, των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και της μη διαχειρισιμότητας του χρέους της χώρας.
εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, και επίσης πως θα αντιμετωπίσει ύφεση το 2014, ως αποτέλεσμα, της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, της αργής προόδου στην αναδιάρθρωση των ισχυρών κλειστών επαγγελμάτων, και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα, και ειδικά λόγω των επιπτώσεων στους μισθούς, στα επιδόματα και στις συντάξεις, στοιχεία που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ως εκ τούτου την ιδιωτική κατανάλωση τα επόμενα έτη, η οποία αποτελεί και βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας


Εάν συμφωνούν κάπου, είναι στο θέμα του χρέους. Και οι δύο "βλέπουν" χρεοκοπία, ελληνιστί "κούρεμα".

 

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
811 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013
15:12

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
519 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013
00:11

 

End-September 2012 quantitative fiscal targets were mostly met, with the exception of the performance criterion and indicative target on expenditure arrears, and the performance criterion on government guarantees

Greece continued to adjust through recessionary rather than productivity-boosting channels

The ULC-based REER has now fallen by 14 percent through September from its peak in 2009.

The trailing 12-month cash central government primary balance was close to zero through end-October

Current account adjustment has accelerated: the trailing 12-month deficit reached 5 percent of GDP through end-September (compared with 10 percent during the same period in 2010–11). The deep recession is driving a steep contraction of imports, helping the trade balance. The overall current account also benefitted from the March 2012 debt exchange, which improved the income account balance by 1½ percent of GDP.

Private sector credit declined by almost 5 percent y-on-y in November.

The structural transformation of Greece’s economy continues to proceed at a slow pace (outside of the labor market), and this is making Greece’s adjustment more costly

Privatization targets have been missed by a wide margin

Tax administration reform stalled: reflects deep seated bureaucratic resistance. The tax administration has fallen well short of its performance targets, in areas such as the number of large taxpayer and high wealth individual audits and debt collection. End-December 2012 targets in these areas, set at program approval, will almost certainly be missed.

 

Greece is making progress, but remains some distance from achieving its program objectives

-6 percent of GDP additional primary adjustment is still needed to reach the program target

-only about half of the estimated 20–30 percent pre-program real effective exchange rate overvaluation eliminated.

 

new challenges

-sharp loss of political support for the program

-the deepening recession created further headwinds for fiscal adjustment, increased the burden of Greece’s debt, and

-raised substantially the probability that Greece would get stuck in a weak-confidence, high-debt, low-growth trap

 

_____________________________________

 

ότι πρέπει για να συζητήσουμε το ΣΚ

είμαστε μόλις στο 50% της εσωτερικής υποτίμησης ενώ ο μόνος στόχος που έχει χαθεί σίγουρα (για το Δεκ.2012) είναι ο έλεγχος της εφορίας στα πλούσια φυσικά πρόσωπα

η προσαρμογή προχωράει επειδή ..φτωχαίνουμε, όχι γιατί παράγουμε περισσότερο ή αποδίδουν μεταρρυθμίσεις

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
655 αναγνώστες
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013
18:00

 

Ένα εξωφρενικό σενάριο αποκατάστασης της ρευστότητας στην ελληνική αγορά.

Το ποσό των €50δισ. υπολογίστηκε προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να ξεκινήσουν κάποια στιγμή της βασική τους εργασία: να δίνουν δάνεια.

Αν από τα €50δισ. το 10%, δηλαδή €5δισ. πήγαινε σε μια νέα τράπεζα, η οποία δεν είχε ούτε δάνεια αλλά ούτε και καταθέσεις.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που ζητείται από τις τράπεζες κυμαίνεται από 8% έως 15%.
Δηλαδή, αυτή η νέα τράπεζα θα είχε δυνατότητα δανειοδότησης από €33.3δισ. έως €62.5δισ., χωρίς να υπολογίζεται εισροή καταθέσεων, η οποία θα αύξανε τις δυνατότητες χρηματόδοτησης.

Σε μια αγορά, όπως η ελληνική με €220-230δισ. δανείων, €30δισ. νέου δανεισμού θα ήταν μια πολύ μεγάλη ανάσα για όσους έχουν ακόμα δυνατότητες δανεισμού. Εάν μάλιστα, το ανώτατο ποσό δανείου ήταν €100,000 θα υπήρχε δυνατότητα 300,000 νέων δανείων.

Δεν θα λυνόταν ως δια μαγείας το πρόβλημα της ρευστότητας καθώς θα ήταν αδύνατον να δανειοδοτηθούν δεκάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Όμως, θα υπήρχε μια σίγουρη πηγή ρευστότητας σε μια αγορά που περιμένει μήνες να ξεκινήσουν να δίνουν δάνεια οι τράπεζες.

Άλλα πλεονεκτήματα δεν αναφέρονται, όπως πχ ο ανταγωνισμός...

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
537 αναγνώστες
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013
21:13

Η προσπάθεια "ομαλής μετάβασης" στην περίοδο του Μνημονίου περιλαμβάνει δύο βασικούς βραχίονες, ένα κεντροδεξιό συνασπισμό όπου ο Σαμαράς είναι επικεφαλής απέναντι στο κεντροαριστερό συνασπισμό του Αλέξη.

Και ενώ ο Αντώνης ετοιμάζεται να γιορτάσει στις 17 με την ψηφοφορία που θα έχει "μενού" τους πολιτικούς του αντιπάλους [ΓΑΠ, Μπένυ, Παπαδήμο, Παπάκ.], ο Αλέξης, πριν και μετά το απόγειο του Αντώνη, παίρνει χρίσμα καθώς θα συναντήσει το Γερμανό και - το κυριότερο - θα μεταβεί στις ΗΠΑ.

Η στρατηγική θα περιλαμβάνει και μια προσπάθεια πίεσης "των κέντρων" προς τα άκρα τους. Ο πραγματικός στόχος θα είναι το δεξιό άκρο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει απίθανα προβλήματα εάν επιμένει να αθροίζει ποσοστά 10-15% καθώς, από τη μία, θα είναι αδύνατο να παρουσιαστεί βιώσιμα συγκροτημένος ο κεντροδεξιός συνασπισμός, από την άλλη θα συνεχίσουν να λειπούν οι έδρες για μια συνταγματική αναθεώρηση. Η ομάδα του Φώτη θα προσπαθήσει να παραμείνει ανάμεσα, μπαλαντέρ, ενώ ο Πάνος βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση.

Το αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να αποβεί μοιραίο, ενδέχεται όμως να εδραιώσει τους σχηματισμούς στην αναμονή για τις γερμανικές εκλογές και ότι αυτές συνεπάγονται. Σημαντικότερο αγκάθι, εκτός της αυξανόμενης εγχώριας δυσαρέσκειας, αναμένεται να ανακηρυχθεί το Ταμείο Πωλήσεων Δημόσιας Ιδιωτικής Περιουσίας και οι ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν ανάμεσα στα ποικίλα συμφέροντα - γερμανικά κυρίως, τα αμερικάνικα σίγουρα, τα ρώσικα που εμφανίστηκαν τελευταία και όποιον άλλο ενδιαφέρεται για τα φιλέτα που έχουν βγει στο σφυρί.

Ο Αλέξης θα είναι έτοιμος να αναλάβει αμέσως μετά από μια κοινωνική έκρηξη, θα είναι η απάντηση σε ένα τέτοιο ενδεχομενο όπως ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα στη Κρίση του 2008.

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι