Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
1046 αναγνώστες
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013
21:48

Οι άνθρωποι μπορεί να ανακαλύπτουν πράγματα, θεωρίες ή ότι άλλο, όμως μερικά πράγματα μένουν σταθερά.

Ένα από αυτά είναι η συναλλαγματική ισοτιμία. Βρήκαν ότι διορθώνεται η οικονομία με υποτίμηση (πχ Βενεζουέλα - πετρελαιοπαραγωγός), αυτό ήταν πάει και τελείωσε. Ο παραδειγματισμός με υποτίμηση εκτός συναλλαγματικής ισοτιμίας όσες φορές κι αν επιχειρήθηκε (πχ Λατινική Νομισματική Ενωση, κανόνας χρυσού, σύστημα ισοτιμιών Bretton Woods) κατέληξε σε διάλυση.

Ένα άλλο είναι η ζήτηση και η προσφορά: ποιο από τα δύο κινούν την οικονομία. Ναι, βεβαίως και υπάρχουν άνθρωποι με κύρος που υποστηρίζουν ότι εάν η προσφορά αυξηθεί, θα κινηθεί ανοδικά η οικονομία ("μέσες άκρες") και υπάρχουν τόμοι ολόκληροι με τα supply-side economics, όμως στο τέλος αυτό που ζητούν είναι να ..μειωθούν οι ..φόροι!
Η περίπτωση της Ιαπωνίας είναι οδηγός όλων των υπολοίπων ανεπτυγμένων από πολλές απόψεις. Βασικά, είναι οι πρώτοι που έφτασαν σε σημεία μη-ανάπτυξης ότι κι αν επιχείρησαν ύστερα από το σκάσιμο mega-φούσκας, οι υπόλοιποι τους ακολουθούμε είτε γρήγορα είτε αργά. Έφτασε το 2013, ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες μη-ανάπτυξης να επιμείνουν στα βασικά: και πρέπει να κουνηθεί η ισοτιμία και σήμερα ο πρωθυπουργός τους κάνει λόγο για ..αυξήσεις στους μισθούς! Προφανώς γιατί το νόμισμα από μόνο του δε φτάνει...

Mιας που το θέμα των ημερών είναι ο "νομισματικός πόλεμος" και οι "μάχες των νομισμάτων", αρκετά χρόνια πριν γίνει γνωστός, ο ηγέτης της (διαβόητης / νεοφιλελεύθερης) σχολής του Σικάγο, Μίλτον Φρίντμαν σημείωνε για τις ισοτιμίες:
Το επιχείρημα για μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία είναι, κατά περίεργο τρόπο, σχεδόν ταυτόσημο με το επιχείρημα για τη θερινή ώρα. Δεν είναι παράλογο να αλλάξετε το ρολόι το καλοκαίρι, όταν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν κάθε άτομο αλλάξει τις συνήθειές του; Το μόνο που απαιτείται είναι ο καθένας να αποφασίσει να έρθει στο γραφείο του μια ώρα νωρίτερα, να γευματίσει μια ώρα νωρίτερα, κλπ. Αλλά προφανώς είναι πολύ πιο απλό να αλλάξετε το ρολόι που καθοδηγεί τα πάντα από το κάθε άτομο ξεχωριστά να αλλάξει τις συνήθειές του ως προς το ρολόι, ακόμα κι αν όλοι θέλουν να το πράξουν. Η κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια στην αγορά συναλλάγματος. Είναι πολύ πιο απλό να επιτρέψεις την αλλαγή σε μία τιμή, την συναλλαγματική ισοτιμία, από το να βασιστείς σε πλήθος αλλαγών τιμών που συνιστούν από κοινού την εσωτερική διάρθρωση των τιμών.
"The Case for Flexible Exchange Rates", University of Chicago Press, 1953, page 173

Ακόμα και τα χαλασμένα ρολόγια δείχνουν σωστά την ώρα δύο φορές την ημέρα.


 
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
496 αναγνώστες
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013
12:31

 

Τα ξένα έντυπα καθησυχάζουν: η Ελλάδα έχει (ξανά) προσκολληθεί στην ΕΕ και τον ΟΝΕ, η περίπτωση ενός GRexit έχει μειωθεί έως εκμηδενιστεί.
[Χαρακτηριστικό παράδειγμα: FT: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία]

Η υπερβολή μοιάζει να χαρακτηρίζει κάθε συζήτηση, τη μία η Ελλάδα είναι με το ένα πόδι έξω, σήμερα η Ελλάδα ανήκει στο στενό πυρήνα του ευρώ, όπως το 1998.
Αυτές όμως είναι προσπάθειες διαμόρφωσης κλίματος και κοινής γνώμης παρά αντικειμενικές θέσεις.

Η Ελλάδα πάσχει από επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίες. Ο άλλος γρήγορος τρόπος "βοήθειας" είναι η ροή τουριστών προς τα μέρη μας. Οι επίσημες ανακοινώσεις πιστοποιούν μια βελτίωση: Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την TUI Travel, τον μεγαλύτερο tour operator της Ευρώπης, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι από τους Βρετανούς έχουν αυξηθεί κατά 9% και είναι 10% υψηλότερες σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες.  «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κλείνουν all-inclusive πακέτα, που είναι πολύ ελκυστικά τώρα, δεδομένης της ενίσχυσης του ευρώ έναντι της στερλίνας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Peter Long.

Αλλά πρόκειται για  το τύπο του τουρισμού που έχει ανάγκη λιγότερο η ελληνική οικονομία: φθηνό εμπόρευμα, χωρίς μεγάλη υπέρβαση του budget, νεολαία που έρχεται για κραιπάλες. Σε βάθος χρόνου μένει μόνο η κραιπάλη...

Παραδοσιακοί πελάτες του ελληνικού τουρισμού είναι οι ..Γερμανοί, τώρα, όμως, μόλις 0,8% των Γερμανών προγραμματίζει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα το 2013 όταν πριν ένα χρόνο δήλωνε πρόθυμο το 5%...
Και τα νούμερα έδειξαν ότι τελικά το 1.7% των Γερμανών έκανε διακοπές το 2012, όταν το 2009 ήρθε το 3.3%...
Οι Γερμανοί μπορεί να μην είναι οι πιο ..ανοιχτοχέρηδες τουρίστες, όμως είναι σίγουρα προτιμητέοι από τα 17χρονα αγγλάκια που παίζουν μέχρι και σε ρηάλιτι σόου...


Αυτά τα νούμερα δείχνουν την πραγματική απόσταση Ελλάδα - Γερμανία.

 


 

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
579 αναγνώστες
Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013
14:11
 

Δε συμβαίνουν κάθε φορά, τα past data να προβλέπουν τις κινήσεις, η μόχλευση και η νομισματική πολιτική διαφέρουν

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
556 αναγνώστες
Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013
22:30

Πρωτομηνιά Φεβρουαρίου 2013, η ολλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η 4η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας κινδύνευε να ρουφήξει μαζί της όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ζει από το 2008 με €40δισ. λεφτά φορολογουμένων. Too big to fail ναι, μέτοχοι και ομολογιούχοι όχι. Ήταν η 2η φορά που οι ΑΑΑ Ολλανδοί εθνικοποιούν / ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ τράπεζα, η γνωστή ABN AMRO είχε προηγηθεί στους μήνες της κρίσης ενώ η ακόμα πιο γνωστή ING δεν έχει επιστρέψει την από τότε "βοήθεια".
 
Dutch State Nationalizes SNS Reaal 
Dutch nationalise SNS Reaal bank group in $14 billion rescue
Dutch state nationalises SNS Reaal bank

Πλέον, το 50% του ολλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος υπάρχει μόνο μετά από κρατική ενίσχυση, o εγκλωβισμός προχώρησε ακόμα περισσότερο.

Το ερώτημα είναι βασικό και είναι βέβαιο ότι θα μείνει αναπάντητο:
Γιατί δεν τη χώρισαν σε καλή και κακή;

Το θέμα πονάει τους πάντες οπότε δε πρόκειται να ακούσετε αναλύσεις στη τιβί ή να διαβάσετε βαθυστόχαστες αναλύσεις από τις έγκυρες πένες, εγχώριες ή αλλοδαπές. Επιθυμούν μόνο να μην τους ρωτήσει κάποιος...

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
4 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
628 αναγνώστες
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013
20:14

Εντάξει, το αμερικάνικο ΑΕΠ διέψευσε τις προσδοκίες του +1.3% ή του +1% καθώς μετρήθηκε στη πρώτη ανάγνωση -0.1% (0%).
Επίσημη (βασική) εξήγηση η μείωση κατά 22,2% στις αμυντικές δαπάνες, την μεγαλύτερη εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Οι εξαγωγές όμως ..μείωσαν το ΑΕΠ κατά 0.81%...
Άλλη εξήγηση αναφερόταν ότι η οικονομία βρισκόταν εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον για μια συμφωνία που θα πετύχαινε περικοπές δαπανών και αυξήσεις των φόρων - η αβεβαιότητα για το fiscal cliff δηλαδή.

Και τώρα;
Τώρα, όλοι περιμένουν τη FED.
Μπορεί η FED να διορθώσει μια τέτοια κατάσταση;


Στο ενδιάμεσο έχουμε βαρύγδουπα άρθρα του στυλ "Γιατί η μέτρηση για ΑΕΠ δεν είναι τόσο αρνητική" - 3 Reasons Negative GDP Is Not as Bad as You Think
"Τα θετικά στοιχεία σε αυτές τις τρεις κατηγορίες είναι σε γενικές γραμμές ενδεικτικά για την έναρξη μιας ανάκαμψης" σημειώνει το Bloomberg."
Δηλαδή, ενώ μόλις μετρήθηκε ..πτώση του ΑΕΠ, αυτό αποτελεί ενδεικτικό της ..έναρξης της ..ανάκαμψης.

Μπορεί το τύπωμα να επιδιορθώσει την κατάσταση;
ή έχουμε βρεθεί σε ένα σημείο που το επιπλέον τύπωμα επιβαρρύνει (στην ουσία) την πραγματική οικονομία;


Όπως λένε και μερικοί αμερικάνοι traders αυτές τις ώρες
"Εάν η πτώση του ΑΕΠ δεν οδηγήσει τον DJIA επάνω από τις 14,000 μονάδες, ΤΙΠΟΤΕ δε μπορεί"

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι