Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
1991 αναγνώστες
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013
16:16


είναι εξαιρετική η πρωτιά της Ελλάδας μετά από καιρό
είμαστε μακράν οι πρώτοι!

4/4/2013: Ιαπωνία: 1,4 τρισ. δολλάρια στην οικονομία για πληθωρισμό 2%

Η BOJ υιοθέτησε νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε σχεδόν δύο δεκαετίες αποπληθωρισμού.

Η BOJ στοχεύει πλέον σε αύξηση της νομισματικής της βάσης, ετησίως, κατά περίπου 60 – 70 τρισ. γεν (645 – 775 δισ. δολάρια). Επίσης, θα αγοράζει κρατικούς τίτλους διάρκειας έως και 40 ετών, ενώ μέχρι πρότινος οι τοποθετήσεις της δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα 7 έτη.

Σε μηνιαία βάση, οι αγορές ομολόγων σχεδόν θα αυξηθούν στα 7 τρισ. γεν. (καθαρή ετήσια αύξηση περί τα 50 τρισ. γεν), με τη μέση διάρκεια λήξης τους να επεκτείνεται στα 7 από 3 έτη.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/635200

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
987 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013
11:38

O Kenneth Rogoff είναι ένας διάσημος οικονομολόγος από το Harvard. Η ευφυϊα του πιστοποιείται από το τίτλο του Grandmaster στο σκάκι. Έχει θητεύσει στο ΔΝΤ και στη FED. Το 2010 δημοσίευσε με την Carmen Reinhart το πολυδιαβασμένο βιβλίο "Αυτή τη φορά είναι αλλιώς" ("This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly").

Η αναγνώριση που έλαβε από την έκδοση του βιβλίου, στο οποίο περιγράφονται ΟΛΕΣ οι κρίσεις χρέους από το 1820 μέχρι το 2010, ήταν τεράστια, ο Ρογκόφ  μια αυθεντία στις κρίσεις χρέους.

Το συμπέρασμα-κλειδί από το δοκίμιο των Rogoff-Reinhart μπορεί να συνοψιστεί σε μια πρόταση: "όταν το δημόσιο χρέος ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ οδηγεί σε χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό."
Ξανά:
όταν το δημόσιο χρέος > 90%ΑΕΠ => η ανάπτυξη πέφτει, ο πληθωρισμός αυξάνει

Τι ΑΚΡΙΒΩΣ υπονοεί αυτό το συμπέρασμα;
Η απάντηση είναι απλή: απαιτείται ΛΙΤΟΤΗΤΑ προκειμένου να μην φτάνει το χρέος σε τέτοια ύψη, όταν μάλιστα το ΧΡΕΟΣ είναι μεγαλύτερο από το 90%ΑΕΠ, η λιτότητα θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη προκειμένου το ΧΡΕΟΣ να φτάσει επίπεδα ώστε να υπάρχει ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Σε όλα αυτα προηγούμενα πρέπει να προστεθεί και η μαγική λέξη ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ.
Ξανά:
ΧΡΕΟΣ => ΛΙΤΟΤΗΤΑ και υψηλός πληθωρισμός
ΧΡΕΟΣ => ΥΦΕΣΗ (όχι ανάπτυξη) και υψηλός πληθωρισμός

Ευαγγέλιο αυτά τα συμπεράσματα για όσους απεχθάνονται το χρέος και το πληθωρισμό!

Κεντρώοι οικονομολόγοι, όπως ο Κρούγκμαν, αντέκρουσαν ήπια τα συμπεράσματα επισημαίνοντας ότι η συσχέτιση που παρατηρείται μεταξύ χρεους και ανάπτυξης δεν αποδεικνύει ότι το χρέος οδηγεί σε χαμηλότερη ανάπτυξη ("reverse causation").
Εάν έχω χρέος δεν θα έχω ανάπτυξη;

Πέρασαν τρία (3) χρόνια από την έκδοση του βιβλίου για να βρεθούν κάποιοι άλλοι ακαδημαϊκοί (Herndon, Ash, Pollin) να επαναλάβουν τους υπολογισμούς των Rogoff-Reinhart και να διαπιστώσουν διαφορετικά πράγματα. Εχθές ο Jared Bernstein, οικονομολόγος των Δημοκρατικών, έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, το οποίο συμπυκνώνεται στο παρακάτω γράφημα.

R_Rcorrect

 

Με μπλε τα συμπεράσματα των Rogoff-Reinhart και με κόκκινο των Herndon, Ash, Pollin


Οι νεότεροι υπολογισμοί ΔΕΝ δείχνουν τόσο μεγάλη διαφορά στην ανάπτυξη. Ειδικά όμως στο ΚΡΙΣΙΜΟ θέμα της ανάπτυξης όταν η κυβέρνηση τρέχει χρέος μεγαλύτερο του 90%ΑΕΠ, η ανάπτυξη είναι ..θετική!

Η απάντηση των Rogoff-Reinhart
Σε γενικές γραμμές απαντούν ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις δύο μελέτες καθώς τα συμπεράσματα είναι κοντά.

To συμπέρασμά μου: υπάρχουν φορές που κάποιοι επιθυμούν να ακούσουν ή να διαβάσουν αυτό που θέλουν να διαβάσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας επιφανής οικονομολόγος έφτασε σε αμφισβητούμενα συμπεράσματα που χρησιμοποιήθηκαν άκριτα από όσους επιθυμούν λιτότητα με κάθε κόστος.

επιπλέον διάβασμα
Researchers Finally Replicated Reinhart-Rogoff, and There Are Serious Problems.
marginalrevolution
Holy Coding Error, Batman

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
904 αναγνώστες
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013
20:56

 

Η αποκάλυψη ότι τα νομοσχέδια που πέρασαν εχθές το βράδυ από τη κυπριακή βουλή ήταν έτοιμα από τις 15 Ιανουαρίου 2013, δύο ολόκληρους μήνες πριν, είναι εκπληκτική.

 

Name

 

Αυτομάτως, μπορούν να ακουστούν εύκολες λέξεις, όπως "στημένο". Και να εννοούν το ΟΧΙ της βουλής των αντιπροσὠπων, σε συνδυασμό με πολλά επόμενα ΝΑΙ. Η δεύτερη ανάγνωση του τι ακριβώς νομοσχέδια είχαν ετοιμαστεί το Γενάρη και ψηφίστηκαν εχθές προσδιορίζει ένα καλό μέρος του συνολικού πακέτου μέτρων που αντιστοιχεί στη "στήριξη" της Κύπρου από το Μηχανισμό της ΕΕ, ο οποίος ιδρύθηκε -μεθαύριο- ακριβώς 3 χρόνια πριν. [Μήπως εάν είχαν ψηφίσει ΝΑΙ δεν θα ψήφιζαν τα χθεσινά νομοσχέδια; Εάν θέλετε να υποβαθμιστεί η συζήτηση σε επίπεδο οπαδών ποδοσφαίρου μπορούμε να αβαντάρει ο καθένας τις πτυχές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, το αποτέλεσμα όμως για τη κυπριακή οικονομία θα ήταν ακριβώς το ίδιο: διάλυση του μοντέλου που είχε δημιουργηθεί.]

Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με κάτι προαποφασισμένο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, επί ημερών Χριστόφια!! Και δεν πρέπει να προξενεί καμμία έκπληξη που βρίσκονται άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του ΝΑΙ, να κατηγορούν το προηγούμενο πρόεδρο ότι δεν έκανε τίποτε, αντίθετα ότι παρέδωσε τη χειροβομβίδα στον επόμενο, όπως λεγόταν ότι έκανε ο Χοντρός στο ΓΑΠ. Ξεχνούν μάλλον ότι υπέγραψε προσχέδιο Μνημοσύνουνίου το Δεκέμβρη. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να αληθεύουν οι φήμες για εκροή κεφαλαίων εκτός Κύπρου το προηγούμενο διάστημα (εδώ και εδώ).

Η προεκλογική περίοδος στη Κύπρο είναι ακόμα μια περίεργη ιστορία. Ποτέ και κανείς δεν αναφέρθηκε ούτε απ΄έξω για τα θέματα που περιγράφονται στα ψηφισμένα νομοσχέδια. Ίσως κάποιοι να θυμούνται το "δεν υπογράφω κούρεμα" του Αναστασιάδη, πάντως ουσιαστική συζήτηση - προετοιμασία για το μέγεθος των εξελίξεων δεν έγινε και φυσικά δεν υπήρξε ποτέ προετοιμασία σχεδίου Β / plan B.  Το μέγεθος των εξελίξεων περιγράφεται άριστα από το νομοσχέδιο περί "επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωσ η έκτακτης ανάγκης", αγγλιστί capital controls , μια έννοια που είναι ασύμβατη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες - τουλάχιστον ότι ξέραμε πριν τη Κύπρο(*) - και ερμηνεύεται από τη Κομισιόν ότι οι ευρωπαϊκές Συνθήκες επιτρέπουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για λόγους δημόσιας τάξης και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Συμπερασματικά, η ετοιμασία για τη μετάβαση της Κύπρου στην επόμενη εποχή ξεκίνησε το Δεκέμβρη και οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2013. Οι προεδρικές εκλογές είχαν μόνο σκοπό να αναδείξουν τον διαχειριστή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και όχι ενός σχεδίου Β. Το ΟΧΙ μοιάζει με μια πολύ καλή προετοιμασία της κοινής γνώμης - ένα άριστο Δόγμα του Σοκ - για την ανώμαλη προσγείωση της κυπριακής κοινωνίας, η οποία θα ζήσει για αρκετό διάστημα ακόμα περιμένοντας να καρπωθεί τα έσοδα του φυσικού αερίου.

 

(*)Four_Freedoms_(European_Union): σύμφωνα με το άρθρο 26 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (πρώην άρθρο 14 (ΣΕΚ) «περιλαμβάνει ένα χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα μέσα στον οποίο εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των προσώπων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής της Συνθήκης»

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
598 αναγνώστες
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013
15:53

 

Πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ: σχεδόν μηδέν (0)

Graph of Smoothed U.S. Recession Probabilities


Chauvet, M. and J. Piger, “A Comparison of the Real-Time Performance of Business Cycle Dating Methods,” Journal of Business and Economic Statistics, 2008 (http://pages.uoregon.edu/jpiger/cp_realtime_2_020907.pdf)

graph link: http://research.stlouisfed.org/fred2/series/RECPROUSM156N

Απασχόληση: Πλήρης Απασχόληση vs Μερική Απασχόληση

20130210-Fred-07c

Εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

20130210-Fred-05b

Ακαθάριστο Εγχώριο Εισόδημα (ΑΕΕ)

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
757 αναγνώστες
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013
01:22

Ποιος θα περίμενε στα τέλη Οκτώβρη ότι θα είχαμε "πρωτογενές" πλεόνασμα τον Γενάρη;
Το χρέος να είναι μειωμένο σε σχέση με το 2011 κατά 1/4;
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε τέτοια επίπεδα;

Οι επενδυτές επιστρέφουν, εγχώριες επενδύσεις δρομολογούνται, το ΕΣΠΑ πήρε μεγάλη ώθηση με το διορισμό ειδικού υφυπουργού και με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, νέοι επενδυτές αναμένονται, επεκτάσεις προηγούμενων επενδύσεων είναι στα σκαριά, και όπου υπάρχουν δισταγμοί ο Σαμαράς βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Από την άλλη, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δουλεύει σε φουλ ρυθμούς και αναμένεται να ικανοποιήσει τους στόχους του 2013 τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες ρυθμίσεις χρεών, τόσο προς τράπεζες όσο και προς τα δημόσιο, δύο σημαντικές ανάσες προς το κοινωνικό σύνολο ενώ η προσπάθεια αποπληρωμής των παλαιότερων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο μήνα. Μεγάλη έμφαση δώθηκε στη τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην εξεύρεση στιβαρών λύσεων για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μειωθεί.

Μαθαίνουμε ότι η τρόικα θα αρχίσει να εμφανίζεται λιγότερο και τη θέση της θα πάρει η απρόσωπη ματιά των Βρυξελλών. Αποκλείεται να είναι χειρότερα με το μη-ερχομό της κάθε τρίμηνο.

Αξιοσημείωτη είναι η βοήθεια των ευρωπαίων, η οποία παίρνει σάρκα και οστά και στην εξωτερική πολιτικη, απέναντι στη Τουρκία, καθώς οι Γάλλοι μας οχυρώνουν με φρεγάτες ώστε να αξιοποιηθεί επιτέλους η ΑΟΖ. Πρώτο μεγέθους κάλυψη.

Μέχρι και βουλευτές καταδικάζονται για ψευδείς ισχυρισμούς για διορισμούς!


Αρχικό Παράθυρο
Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι