Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
20167 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013
12:37

Κάποιοι γέλαγαν, άλλοι κοίταζαν αμήχανα, πάντοτε δυσνόητο "Το πέταγμα της πεταλούδας που προκαλεί βροχή"Είμαστε στο 2013, η Ιαπωνία έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" και Ιάπωνες διαχειριστές ομολόγων δηλώνουν ότι η δική τους Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου έκρινε τα ελληνικά ομόλογα τεχνητώς υποτιμημένα "λόγω συστημικών ασαφειών για την Ελλάδα αλλά και των παρωχημένων λογιστικών κανόνων βάσει των οποίων υπερεκτιμήθηκαν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα"
Γίνονται και πιο εμφατικοί: "«Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δείξετε στον κόσμο τα επιτεύγματά σας υιοθετώντας τα διεθνή στατιστικά πρότυπα αποτύπωσης των δημοσιονομικών μεγεθών. Σε αυτά φαίνεται ότι είστε παντού πρώτοι»".

Τα πρότυπα μένουν στα συρτάρια όταν η αγορά καθορίζει το βάθος
Έτσι, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έφτασαν λίγο πάνω από το 10% της ονομαστικής αξίας τους (μέσα 2012), από το 25-30% που είχαν στρογγυλοκαθήσει, στο τελείωμα του success story έχουμε μίνι αντιστροφή "Λίγο πάνω από το 8% βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, στο χαμηλότερο σημείο τους από την έναρξη της κρίσης" (15/10/2013)

Η ίδια πορεία διαμόρφωσης τιμής δείχνει ότι επαναλαμβάνεται στο real estate προσφοράς ελληνικού δημοσίου via ΤΑΙΠΕΔ
Η αντικειμενική αξία του Αστέρα είναι θαμμένη, τοποθετείται κάπου μεταξύ €1-1,5δισ.
Συνεπώς, οι τιμές προσφοράς (="ελάχιστο τίμημα") βρίσκονται αντίστοιχα στο 30-40% χωρίς να υπολογιστεί ότι "Η εταιρεία που εξαγοράζει τον Αστέρα Βουλιαγμένης προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να επενδύσει στο εν λόγω ακίνητο κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια."
[επιτυχία: πραγματοποιείται η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας ύστερα από εκείνη στον ΟΠΑΠ, με 100% ξένα κεφάλαια ενώ αναγνωρίζεται η σαφή μέχρι σήμερα στόχευση του Λάτση, μετά την απόσυρση από την τράπεζά του]

Σε όλη τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της ελληνικής επικράτειας (sic) θεωρείται κρίσιμος παράγοντας η έλευση ξένων επενδυτών, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) που λένε και οι επιστήμονες
Γερμανοί, funds, Ρώσοι, Κινέζοι, Τούρκοι, Άραβες και βέβαια Έλληνες vs όσους ακόμα φεύγουν, στη μέση οι εγκλωβισμένοι

 

Σχετικές μετοχές:
ΕΤΕ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
1018 αναγνώστες
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013
18:12

Εάν υπάρχει ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς αυτό είναι "τι μπορεί να αλλάξει;"

Η Ελλάς έχει μπει στο τραίνο, επίσημα, από το 2010. Από εκείνο το δειλό ξεκίνημα του ΓΑΠ με την αύξηση της τιμής της βενζίνης (2/2/2010), μέχρι το Καστελόριζο (23/4/2010). Έπεσαν οι υπογραφές και η πορεία συνεχίζεται, με νέες υπογραφές όποτε χρειάζεται, με τον Μπένυ, τον Παπαδήμο, τώρα το Σαμαρά και το Στουρνάρα. Η επικοινωνιακή πολιτική προσπαθεί να εκβιάσει τη συνέχιση της πορείας στο δρόμο του "μοναδικού πολιτικού κειμένου".

Υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος παράγοντας που μπορεί να σταματήσει το τραίνο από τη πορεία του;
Προσωπικά, ύστερα από το μεγάλο πακέτο του Αντώνη στα τέλη του 2012, δεν βλέπω τι μπορεί να είναι αυτό.

Στις διπλές εκλογές είχαμε το μπαμπούλα του Αλέξη, ένα σκόπελο που ξεπεράστηκε και φαίνεται να δημιουργεί μια κοινωνική εφεδρεία, όμως σε επίπεδο αντιπολίτευσης, όχι εξουσίας ακόμα, ίσως τη νέα χρονιά. Βολεύει όλους η τακτική του ώριμου φρούτου.
Η ΧΑ ήταν μια άλλη διέξοδος, η άνοδός της όμως είχε και το ανάλογο επικοινωνιακό σκάσιμο, με την συρρίκνωσή της πλέον σε ανεκτά - για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα - επίπεδα, με μια προσδοκία να βρεθεί τους επόμενους μήνες εκεί που ήταν το 1998 - δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.
Οι κοινωνικές αντιδράσεις, ένας διαφορετικός παράγοντας που μπορεί να και να μην χρεώνεται κάπου συγκεκριμένα πολιτικά, έχουν φτάσει σε επίπεδα κορεσμού. Ο ψυχολογικός πόλεμος, που εκλύει μαζικά το φόβο απέναντι στον αόρατο εχθρό, είναι τόσο επιτυχημένος που έχει εξαφανίσει εντελώς κάθε έννοια συλλογικότητας, ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του (τη δουλειά του, την οικογένειά του) περισσότερο από ποτέ, μια δοκιμασμένη συνταγή.

Αυτό που δεν συνειδητοποίησαν γρήγορα οι περισσότεροι ο εγκλωβισμός - αλά 1999. Οι περισσότεροι που ζουν σε αυτή τη χώρα είναι εγκλωβισμένοι όσον αφορά τις επιλογές τους. Μόνο οι νέοι είναι σε θέση διαφορετική, με την άνεση να μεταναστεύσουν, ελπίζοντας ότι τα λεφτά στα Βέλγια και τα Λόντρα θα υποκαταστήσουν τη μιζέρια του θαυμαστού οικοπέδου. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους έχουν ακόμα λίπος να αντέξουν το μειούμενο βιοτικό επίπεδο, την επικουρική, το 13ο-14ο μισθό και τις τιμές Βρυξελλών. Ο εγκλωβισμός φαίνεται ακόμα από τη δυναμική που έχουν οι συνιστώσες της δεξιάς, με τους νέους σχηματισμούς που δημιουργούνται. Απόλυτο εγκλωβισμό είχαμε και στη περίπτωση της Κύπρου, όπου τα πρώτα νούμερα κάνουν λόγο για πλούτο φυσικού αερίου σε επίπεδα που μπορούν άνετα να εξυπηρετήσουν (αν όχι μηδενίσουν) το δημόσιο χρέος έως το 2030, παρ΄όλα αυτά και εκεί έκαναν το δικό τους μνημόνιοσυνο. 

Συνεπώς, τι υπάρχει εκεί έξω ώστε να ανασχέσει τη πορεία; Ένα τυχαίο γεγονός;

Αξιολογήστε το άρθρο 
18 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1673 αναγνώστες
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013
13:56

 


Στουρνάρας (14/7/2013) για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση:
"Το σκεπτικό μας είναι να εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες της φετινής χρονιάς σε πιλοτική βάση, και αν πετύχει, θα γίνει μόνιμο. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι για να πετύχει το μέτρο, η μείωση του ΦΠΑ πρέπει να «περάσει» αμέσως στις τιμέςαλλιώς δεν θα υπάρξει τόνωση της κατανάλωσης που μπορεί να καλύψει την απώλεια εσόδων από τη μείωση του συντελεστή."

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει σχεδιαστεί να περάσει επικοινωνιακά ως μια υποχώρηση της τρόικας έναντι της κυβέρνησης, ως (πολυπόθητη) μείωση φόρων, ως το σημείο που αντιστρέφεται η οικονομική ύφεση μέσω της αύξησης της κατανάλωσης (που αναμένεται να τονώσει την ανάπτυξη).

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πρόκειται για υποβοήθηση των αποτελεσμάτων της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Ο στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των τιμών, οι οποίες εκφράζονται με τον πληθωρισμό.

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχείαο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδενικός από τον Δεκέμβρη 2012 και αρνητικός από τον Απρίλιο και μετά (γράφημα, κάτω). Σε ορισμένες περιπτώσεις, επικρατούν απόψεις ότι κάτι που σήμερα κοστίζει €100 είναι δυνατόν να κοστίσει λιγότερο σε 12 μήνες από σήμερα. Παρατηρείται δηλαδή και "προσδοκία μείωσης τιμών" (και μισθών).


Μια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, εφόσον η μείωση περάσει στις τιμές και υπάρξει σχετική ανταπόκριση (αύξηση κατανάλωσης), είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν πιέσεις και στις υπόλοιπες τιμές τροφίμων. Μια τέτοια διαδικασία (δύσκολη στην εφαρμογή και ιδιαίτερα δύσκολη στην αποτίμησή της σε σχετικά μικρό διάστημα 3-6 μηνών) θα οδηγήσει τις μετρήσεις του πληθωρισμού σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στην οικονομία μια γενικότερη ψυχολογία μείωσης τιμών. Δεν θα ήταν έκπληξη, εάν μια τέτοια διαδικασία ξεκινήσει, οι μετρήσεις αρνητικού πληθωρισμού να διαρκέσουν 18-30 μήνες.

Δεν έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα των τελευταίων 70 ετών τέτοια ψυχολογία μείωσης τιμών, ο Έλληνας ήταν συνηθισμένος στην ακριβώς αντίθετη διαδικασία, αυτή της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού των τιμών στην οικονομία, έτσι ώστε ένας μισθωτός να επιζητεί κάθε χρόνο αύξηση από το αφεντικό του και το αφεντικό να αυξάνει τη χρέωση στους πελάτες του.

Επιπλέον κυβερνητικές παρεμβάσεις που έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί (πχ ο έλεγχος των ενδο-ομιλικών συναλλαγών και η διαμόρφωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών) θα πρέπει να αποτελούν μέρος του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής, με ουσιαστικά απώτερο στόχο να μειωθούν οι τιμές των σούπερ μάρκετ. Οι περισσότεροι πολίτες / καταναλωτές θα ήθελαν να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος.

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
555 αναγνώστες
Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013
23:18

 

στο γράφημα αποτυπώνονται δύο διαφορετικές εφαρμογές οικονομικής πολιτικής, σημασία έχει μόνο αυτή που έχει επιλεγεί να εφαρμοστεί σήμερα, τα αποτελέσματά της είναι εμφανή

 

ο παραλογισμός (Q3/4 2010 - Q4 2012)

χρειάστηκε να διανυθεί το ανωτέρω χρονικό διάστημα ώστε ο πληθωρισμός να συμπιεστεί από το 5.5% στο 0.5%, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ, από το κατώτατο σημείο του σχεδόν -9%, βρέθηκε μόλις στο -5.7%

τα αυτονόητα

η περίπτωση νέων περικοπών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, η περίπτωση εισαγωγής μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας ("πχ λεφτά στην αγορά για επιμόρφωση ή επιδότησης ανέργων") θα έχει θετικό αντίκτυπο

 

με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, δεν φαίνεται τρόπος ώστε να υπάρχει θετική μεταβολή του ΑΕΠ (ήτοι "ανάπτυξη", σημείωση: "στα νούμερα") νωρίτερα από το 3ο-4ο τρίμηνο του 2014, με μεγαλύτερες πιθανότητες αυτό να συμβεί περί το καλοκαίρι 2015


δεν είμαι μόνο εγώ που κοιτάω τέτοια θέματα, είναι και το ΙΟΒΕ (λινκ: http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=373748)

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι η ιδιαίτερα χαμηλή εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να επενεργεί περιοριστικά στις τιμές, κλιμακώνοντας την αποπληθωριστική δυναμική που έχει εκδηλωθεί στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, έλευση ξένων τουριστών θα τονώσει τη ζήτηση στις τουριστικές περιοχές, συγκρατώντας την πτώση των τιμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. ... ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών το φθινόπωρο δεν αναμένεται να αναχαιτίσει την πτωτική τάση των τιμών...
Αντίρροπα σε πληθωριστικές τάσεις θα λειτουργήσει και το «πάγωμα» από τη ΔΕΗ των τιμολογίων ... σε αντίθεση με την αύξηση τιμών που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.
Οι επιδράσεις των παραγόντων που αναφέρθηκαν εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τη μέση μεταβολή του ΓΔΤΚ στο -0,4% το 2013, αντί της σταθερότητας τιμών που αναμενόταν νωρίτερα φέτος. Συνεπώς θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα το τρέχον έτος, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
699 αναγνώστες
Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013
18:30


 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 117123456789>Τελευταία»

Λίγα λόγια για εμένα
ΔΕΟΠΣ/MSc in Finance athenstock.blogspot.com
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι